“seyit Onbaşı'nın Kahramanlığı İnkar Edilemez”

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nın bağlı olduğu Orman ve Su İşleri 3. Bölge Müdürlüğünden yapılan...

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nın bağlı olduğu Orman ve Su İşleri 3. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada Çanakkale Savaşı kahramanlarından Seyit Onbaşı'nın isminin kitaplardan çıkarıldığı iddiası yalanlanırken, Emekli Deniz Albay Haluk Çağlar, toplantıda anlattığı konunun Seyit Onbaşı'nın kahramanlığıyla ilgili olmadığını söyledi.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Müdürlüğünün alan kılavuzları için düzenlediği seminerde, Emekli Deniz Albay Haluk Çağlar’ın Seyit Onbaşı ile ilgili olarak yaptığı iddia edilen konuşma, son günlerin tartışma konusu oldu. Çağlar’ın, Ocean zırhlısının nereden geldiği belli olmayan bir mermiyle vurulduğunu, Seyit Onbaşı konusunun da gerçek olmadığını söylediği iddia edildi. Ardından da alan kılavuzlarına dağıtılan kitaplarda Seyit Onbaşı'ya yer verilmediği, rehberlerin Seyit Onbaşı’yı anlatmayacağı öne sürüldü. Her iki iddiaya da muhataplarından yanıt geldi.

Reklam
Reklam

Alan kılavuzlarına verilen seminere konuşmacı olarak katılan Emekli Deniz Albay Haluk Çağlar, seminerde bu konunun gündeme bile gelmediğini belirterek, “Anılan seminere ben Boğaz Harbi'ni anlatmak üzere katıldım. O seminerde, doğal olarak Çanakkale Savaşları sırasındaki deniz harbinin içerisinde, 18 Mart günü yapılan harekatta Rumeli Mecidiye Tabyası, Seyit Onbaşı'nın da bulunduğu tabya, o da savaşa katıldı. Verilen seminerde, hiçbir şekilde Seyit Onbaşı'nın kahramanlığına halel getirecek hiçbir şey söylemedim. Bu konu gündeme dahi gelmedi. Orada tamamen teknik detaylara girerek Ocean gemisinin, mesafe itibarıyla Rumeli Mecidiye Tabyası'ndan atılan bir mermiyle vurulma ihtimalinin çok düşük olduğu anlatıldı. Seyit Onbaşı'nın yaptığı, o mermiyi kaldırması, bizim için de bir kahramanlıktır. Ben de sizler gibi duyuyorum ve çok üzülüyorum. Bunun aksi söylenmedi” dedi.

Alan kılavuzlarının Seyit Onbaşı'yı anlatmayacağı iddialarını da yanıtlayan Çağlar, “Birinci ağız olarak şunu söyleyebilirim ki; kesinlikle Seyit Onbaşı'nın anlatılmaması gibi bir konu konuşulmadı. Böyle bir şeyi konuşmak değil, düşünmek bile mümkün değildir. Seyit Onbaşı bizim için, diğer kahramanlarımız gibi aynı yerinde durmaktadır” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Seyit Onbaşı'nın bulunduğu Rumeli Mecidiye Tabyası ile Ocean gemisinin bulunduğu yerin mesafesinin 11 bin 500 metre olduğunu da anlatan Çağlar, şunları söyledi:

“Çanakkale Boğazı'nda Kilitbahir burnundan genel güneye doğru 11 bin-11 bin 500 metrelerde bulunan Ocean’ı vuran top mermisinin hangi toptan atıldığını aradığımızda ilk akla gelen, Seyit Onbaşı'nın da görev yaptığı Rumeli Mecidiye Tabyası'dır. Tabyada bulunan uzun menzilli 24 santimetrelik topların atabileceği 3 çeşit mermi var. 215 kilo ağırlığındaki ‘adi dane’nin menzili 11 bin metredir. Menzil itibarıyla onun Ocean’ı vurma ihtimalinin yok olduğunu düşünüyoruz. 190 kilo ağırlığındaki ‘külahlı zırh danesi’nin menzili 14 bin 800 metre. 140 kilo ağırlığındaki ‘Dip tapalı tahrip danesi’nin menzili 14 bin 300 metre. Ocean’ın, bu mermilerin ‘azami menzili içerisinde’ yer aldığı için vurma ihtimallerinin çok zayıf olduğunu değerlendiriyoruz. Bu gerçekler karşısında, Ocean gemisinin Rumeli Mecidiye Tabyası'ndan atılan bir mermi tarafından vurulma ihtimalinin yok denecek kadar az olduğunu ancak geminin özellikle Anadolu tarafındaki Türk bataryalarınca vurulma olasılığının çok yüksek olduğunu düşünüyoruz. Biz gelen ziyaretçilerimize şunu özellikle vurguluyoruz; Ocean gemisi, Çanakkale Boğazı'ndaki Türk tabya ve bataryalarından atılan bir mermiyle vurulmuştur. Sonuçta Ocean gemisi batmış, Çanakkale Savaşı kazanılmıştır.”

Reklam
Reklam

MİLLİ PARKLARDAN YALANLAMA

Konuyla ilgili bir açıklama da Milli Parklardan geldi. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nın bağlı olduğu Orman ve Su İşleri 3. Bölge Müdür Vekili İsrafil Erdoğan, alan kılavuzları tarafından yapılan anlatımlardan Koca Seyit’in çıkarılmasının söz konusu olmadığını söyledi. Erdoğan, yazılı açıklamasında, Seyit Onbaşı'nın adının çıkarıldığı iddia edilen kitabın özet olarak hazırlanmış notlardan oluştuğunu belirterek, “Alan kılavuzluğu eğitim salonunda bu notlar ayrıntılandırılarak katılımcılara anlatılmış, sonrasında 2 gün arazide devam eden eğitimlerde, Rumeli Mecidiye Tabyası'nda, tabyanın Boğaz Savaşlarındaki rolü ve özellikle Koca Seyit anlatılmıştır. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürlüğü olarak Çanakkale Savaşı'nın dönüm noktalarından birisi olan Ocean zırhlısının batmasına sebep olan büyük kahramanlarımızdan Koca Seyit’e yer verilmemesi ve alandaki anlatımdan çıkarılmasına dair alan kılavuzlarına verilmiş herhangi bir talimat kesinlikle yoktur. Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'nin 4’ncü odası Koca Seyit’e ayrılmıştır ve o an, 3 boyutlu olarak ziyaretçilerin kendilerini orada hissetmelerini sağlayacak tekniklerle yaşatılmaya çalışılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz