Sezaryanda doğan bebekler için 'bakteriyel ıslak mendil'

Sizin için hem iyi hem de kötü haberlerim var.

Kötü haber, sezaryenle doğan bebeklerde, doğum kanalından geçerken anneden alınan bazı önemli ve faydalı bakterilerin bulunmuyor olması.

Peki, iyi haber nedir? Bilim insanları, sezaryenle doğsalar da, tüm bebeklerin ihtiyaç duydukları iyi bakterileri almasını sağlamak için geliştirdikleri yeni bir “bakteriyel ıslak mendili” test etme aşamasında.

SEZARYANLA DOĞUMDA YARARLI BAKTERİLER ANNEDEN BEBEĞE GEÇEMİYOR

Yapılan son çalışmalar, normal doğum esnasında anneden bebeğe aktarılan bazı önemli bakteriler olduğunu gösteriyor. Uzun lafın kısası, sezaryenle doğan bebeklerde anneden bebeğe bakteri aktarımı gerçekleşmiyor ve bu durum sezaryenle doğan bebeklerin yaşamlarında büyük değişiklik yaratıyor. Araştırmalara göre, bağışıklık sistemimizden, zihinsel sağlığımıza kadar her şeyin, normal doğum esnasında aktarılan bu görünmez bakterilerin oluşmaya başlaması ile bağlantılı olabileceği öne sürülüyor.

Reklam
Reklam

Ama bazen sezaryenle doğumlar kaçınılmaz oluyor ve hayat kurtarıyor. Doktorlar bu sorunun çözümü konusunda çalışmalar yapıyor. “Bakteriyel ıslak mendil” konusundaki yeni bir çalışma sezaryenle doğum yapmayı planlayan anneler için iyi haberler veriyor. Bu çalışmada, cerrahi operasyona girmeden önce annenin doğum kanalına, kendi vajina salgılarına batırılan bir gazlı bezin yerleştirilmesinin son derece umut verici sonuçlar ortaya koyduğu görüldü. Doktorlar özellikle de bebeğin ağzına ve yüzüne odaklanarak vücudun her yerini bu bezle siliyor.

Çalışmanın sonucu: Sezaryenle doğan bebeklerin mikrobiyotalarının onarılmasının uzun vadede sağlık üzerindeki sonuçları net olmamasına rağmen, elde edilen sonuçlar vajinal mikropların sezaryenle doğan bebekleri kısmi olarak iyileştirebildiğini gösteriyor.

TEST AŞAMASINDA

Özel bakteriyel ıslak mendille temizlenen bebeklerde olumlu mikrobiyal değişiklikler görülmekle birlikte, normal doğumla dünyaya gelen bebeklerde var olan bakterilerin tümüne sahip olmuyorlar. Yine de hiç olmamasından iyidir. Bu özel ıslak mendillerle silinen bebeklerde bakterilerin uzun vadede işe yarayıp yaramayacağını söylemek için zaman gerekiyor. Bu nedenle bilim insanları, aktarılan bu bakterilerin vücutlarında yerleşip yerleşmediğini ve yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde sağlıkları üzerinde etkileri olup olmadığını görmek için büyürken bebekleri test etmeye devam edecek.

Reklam
Reklam

BU BAKTERİ NE İŞE YARIYOR?

Çalışmaya öncülük eden bir bilim uzmanı yaptığı açıklamada şunları söylüyor: “Astım, alerji, Tip 1 diyabet, Çölyak hastalığı, obezite vakalarındaki epidemik artışın mikrobiyomdaki bozulmalar ile bağlantılı olduğunu düşünüyoruz.”

Bu, acil sezaryenin olası etkileri hakkında endişesi olan ebeveynler için de iyi bir haber. Çünkü yeni yapılan çalışma acil durum nedeniyle sezaryenle doğan bebeklerin uzun vadede yaşadığı sağlık sorunlarının planlı sezaryenle doğan bebeklerin sağlık sorunlarından daha az olduğunu gösteriyor. Doktorlar, normal doğum esnasında anneden bebeğe geçen bakteriler konusunda yapılabilecek bir şeyler olduğunu tahmin ediyor. Böylece cerrahi yöntemle dünyaya gelen bebekler bile, normal doğumla dünyaya gelen bebeklere aktarılan bakterilerin bir kısmını alıyor.

DOKTORUNUZA DANIŞMADAN KENDİNİZ DENEMEYİN

Kısacası, bu yeni araştırmanın tamamının bebeklerin mümkün olan en iyi başlangıcı yapmalarını sağlamaya odaklanıyor. Bu nedenle eğer sezaryen olmayı planlayan bir ebeveynseniz, kendinize özel “anne doğum kanalı ıslak mendilinizle” bebeğinize bakteri aktarımı yapılması konusunda doktorunuzla konuşmanız faydalı olabilir. Bebeğin sadece iyi maddeleri ve antibiyotikleri almasını sağlamak için cerrahi işlem öncesinde annenin geçmesi gereken bir tarama süreci var. Çalışma konusunda araştırma yapan uzmanlar Kendin Yap –stilinin bu ıslak mendiller için uygun olmadığı konusunda uyarıyor.

Reklam
Reklam

Diğer bir deyişle, bunu evde denemeyin.