Sezer: ''Dalgalanmalarda dikkatli olmalıyız''

İstanbul (AA)- DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, ABD'de başlayan dalgalanmalardan gerçekleşen etkiyle şimdiden 50 milyar dolarlık servet kaybı olduğunun hesabının yapıldığını belirterek, "Yani dikkatli olmak durumundayız. Bunun için, küçük ve orta işletmeler tümüyle kriz tehdidi altında olduğuna göre, bu kesime dönük acil bir destek programı yapılmalıdır" dedi.

Marmara İş Hayatı Dernekleri Federasyonunun (MARİFED) 3. olağan Genel Kuruluna katılan Sezer, buradaki konuşmasında Türkiye ekonomisi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Sezer, 2007 yılında 105 milyar dolar olarak gerçekleşen ihracata rağmen, ithalatın 170 milyar doları aştığını hatırlatarak, dış ticaret açığının
son 5 yıldır sürekli artarak 2007 yılı sonunda 65 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Sadece ara malı ithalatının 117 milyar doları bulduğuna ve ara malı ithalatının toplam ihracattan fazla olduğuna dikkati çeken Sezer, ihracatın ithalatı karşılama oranının son 5 yılda azalarak yüzde 70'lerden yüzde 62'i düzeyine kadar indiğini kaydetti. Sezer, "Bu durum ihracatımızın neredeyse tamamen ithalata bağlı hale geldiğini gösteriyor. Büyüme olarak ortaya konan ise ithalata ve ithalattan kaynaklanan tüketime bağlı büyümedir. İddia edildiği gibi bu büyüme, milli gelir artışı, ne sanayicimize, ne KOBİ'lerimize ne de vatandaşlarımıza yansımıştır" dedi.

Sezer, dünyada şu anda olumsuz bir ekonomik gelişme olduğunu belirterek, bu durumdan en az şekilde etkilenmek için yapılması gereken bazı şeyler olduğunu anlattı.
Sezer, şunları kaydetti:

"2007 ne yazık ki kayıptı, 2008 de ne yazık ki zor olacak. Bu, artık görülüyor. ABD'de başlayan dalgalanmalardan gerçekleşen etkiyle şimdiden 50 milyar dolarlık servet kaybı olduğu hesabı yapılıyor. Yani dikkatli olmak durumundayız. Bunun için, küçük ve orta işletmeler tümüyle kriz tehdidi altında olduğuna göre bu kesime dönük acil bir destek programı yapılmalıdır. İstihdam ve üretim açısından bu kesimde mutlaka desteğe ihtiyaç vardır. Yoksa dünyadaki olası olumsuz ekonomik gelişmelerin
Türkiye'ye etkisi çok fazla olabilir."

Reklam
Reklam

Kamu bankalarının İstanbul'a taşınmasına ilişkin olarak da Sezer, "Kamunun elindeki bankaların öncelikle İstanbul'a taşınması ve orada özelleştirilmesi projesi şimdilik askıya alınmalıdır. Bu, dünyada yaşanan kriz öncesi büyük sıkıntı yaratabilecek diye düşünüyorum" diye konuştu.