Sezer: "Fildişi kulelerde solculuk yapılmaz"

ANKARA (ANKA)- DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, solculuğun "fildişi kulelerde" yapılamayacağını belirterek, "Nerede yapacağız? Gecekondularda yapacağız, tarlada yapacağız, sıkıntıdaki vatandaşa bire bir ulaşacağız" dedi.

Zeki Sezer, seçim sonuçlarını ANKA'ya değerlendirdi. Sezer, seçim sonuçlarının, Türkiye'de vatandaşların siyaseti köşeli şeylere bölerek, "şu olmazsa laiklik gider, bu olmazsa bütünlük yok olur" noktasında görmediğini söyledi. Karnı aç insana "laiklik elden gidiyor" denemeyeceğini ifade eden Sezer, "Karnı aç insana laiklik elden gidiyor derseniz ‘benim karnım aç, benim zaten kişisel laikliğim gitmiş' der. Bu söz ona biraz hakaret gibi geliyor. Onun için, inançsal boyutu göz ardı etmeden, bir duruşu sergilemek inançlara saygılı laiklik bizim tarifimiz" dedi.

Reklam
Reklam

Sezer, AKP'nin seçimlerde elde ettiği başarının en önemli nedenlerinden birinin, yapılan "mikro" çalışmalar olduğunu söyledi. Sezer şöyle konuştu:

"Kızanlar olabilir, vatandaşlar içinde bir 'sadaka toplumu' yaratıyoruz diyebiliriz. Ama öyle büyük bir çoğunluğun küçücük erzak torbasına ihtiyacı var ki, bunu görmezden gelemeyiz. Vatandaş sadece o erzak torbasından da değil, 'benimle ilgilendi' diye de düşünüyor. Öyleyse solculuğu fildişi kulede yapmayacağız. Nerde yapacağız? Gecekondularda yapacağız, tarlada yapacağız, sıkıntıdaki vatandaşa bire bir ulaşacağız. Zaten DSP olarak bizim tabanımız büyük ölçüde bu taban."
AKP'nin çok yüksek oy almasının bir çok sosyolojik nedeni olduğuna inandığını belirten Sezer, bunları bilimsel olarak araştıracaklarını söyledi.

"İŞBİRLİĞİ YAPABİLECEĞİMİZİ GÖSTERDİK, DSP'LİLERİN AYRILMASI SÜRPRİZ DEĞİL"

Sezer, CHP ile yaptıkları işbirliğine ilişkin açıklamalarda da bulundu. "Gerektiğinde işbirliği yapabileceğimiz görüldü. Bu son derecede önemli" diyen Sezer, yapılan işbirliğinin partisinin ülke ve halk için her türlü özveride bulunacağının kanıtı olduğunu söyledi. DSP'den istifa ederek CHP'den milletvekili seçilenlerin DSP'ye geri dönmesinin sürpriz olmadığını kaydeden Sezer, CHP ile birleşmediklerini, sadece işbirliği yaptıklarını vurguladı. Sezer, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"DSP'li milletvekillerinin CHP'den ayrılmasının sürpriz olarak sunulmasını anlayabilmiş değilim. Bu, sayın Baykal'la el sıkıştığımız ilk gün kamuoyuna deklare ettiğimiz bir şeydi. CHP ve DSP diye iki ayrı parti var. Efendim, ayrılacak mısınız? Birleştik mi ki ayrılalım, bunu bir türlü anlayamıyorum. Bu yanlış değerlendirme."
Sezer, parlamentoda CHP ile, halkın ve ülkenin yaranına olan konularda birlikte hareket etme inancıyla yollarına devam edeceklerini, kavga etmelerini gerektirecek bir durumun söz konusu olmadığını vurguladı.

DSP OYLARI MHP'YE GİTTİ İDDİASI

Sezer, seçim sonuçlarına ilişkin, DSP'nin bir kısım oylarının MHP'ye gittiği şeklindeki değerlendirmelere de şu yanıtı verdi:

"Onu bilemeyiz. Bilimsel olarak inceleme lazım. Ama şunu iddiayla söylüyorum. Seçim döneminde doğrudan seçimlere katılmayan bir parti olarak örgütleri en çok çalışan partiyiz. Hiç fire vermeden çalışan partiyiz. Kimse faklı, arayışlar, farklı yönlendirmeler içine girmesin" dedi. Sezer, CHP ile yapılan işbirliğinin bazı çevreler tarafından "sol" olarak tanımlanmamasının hatırlatılması üzerine de şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Tabi CHP-DSP, bir birliktelik projesiydi Bunu söyleyen arkadaşlar için, 'acaba sel önünden kütük mü kapmaya çalışıyorlar' diye düşünmekte yarar var. Tabi sol nedir, ne değildir, bazı kişilerin sol anlayışları farklı olabilir, bizim de ondan faklı olabilir. Ona saygı duyarım ama ben iddiayla söylüyorum, programı ile duruşu ile hedefleri ile Türkiye'deki geniş kitlelere ulaşabilecek en önde gelen sol parti biziz."