Sezer, Fransa'dan destek istedi

İSTANBUL (İHA) - Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdürü ve Dışişleri Baş Danışmanı Sermet Atacanlı, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile Hyatt Otel'de gerçekleştirdiği görüşmenin ardından, toplantıya ilişkin bir açıklama yaptı.

Bu görüşmenin, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in zirve nedeniyle Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'la yaptığı ikinci görüşme olduğunu söyleyen Sermet Atacanlı, "Ahmet Necdet Sezer, ilk olarak dün akşam Dolmabahçe'deki yemekte beraber oturmuş ve burada bir görüşme yapmışlardı. Yaklaşık 2 saatlik bir görüşme olmuştu. Bugünkü görüşmede AB konusu Cumhurbaşkanı tarafından ağırlıklı olarak gündeme getirildi. Cumhurbaşkanımız, Fransa'nın AB'nin öne gelen bir üyesi olarak Türkiye'yi desteklemesini istedi. Türkiye'nin tüm siyasi kriterleri yerine getirdiğini, daha önce bu kriterleri yerine getirmiş ülkeler gibi bir muamele beklediklerini ve ayrıcalıklı davranılmamasını istediklerini dile getirdi. Ekim ayında çıkacak olan Komisyon Raporu'nda olumlu sonuçlar çıkmasını beklediğini, müzakereler için de tarih verilmesi gerektiğini belirtti" dedi.

Reklam
Reklam

Cumhurbaşkanı Sezer'in Chirac'a Türkiye'yi ziyareti konusunda daha önceden bir daveti olduğunu belirten Atacanlı, "Davet kabul edilmiştir. Ama görüşmenin tam tarihi belli değil, önümüzdeki Sonbahar ya da gelecek yıl olabilir" diye konuştu.

Görüşmede, Sezer'in ağırlıklı olarak Kıbrıs konusunda izahta bulunduğunu ve son referandum neticelerine bağlı olarak Kıbrıs'ta yeni gelişmeler olduğunu, Türk taraf ve Türkiye'nin bu referanduma giden süreç sonrasında Kıbrıs konusundaki çözüm kararlılığını gösterdiğini, fakat Rum tarafında bu iyi niyeti ortaya koymadığını vurgulayan Atacanlı, "Bunun da herkesin gözü önünde cereyan eden bir gelişme olduğunu, bundan da ilgili her tarafın gerekli sonucu çıkarmasını umduklarını söyledi. Bunun doğal bir uzantısı olarak da KKTC'ye ambargoların ve kısıtlamaların bir önce hafifletilmesi, tümüyle kaldırılması gerektiğini söyledi. Jacques Chirac ve Fransız Dışişleri Bakanı da gelişmelerden haberdar olduklarını, Türk tarafının tutumunun taktir ile karşıladıklarını belirttiler. AB konusunda ise Jacques Chirac, 'Benim AB konusundaki tavrımın olumlu olduğun da biliyorusunuz' dedi. Chirac, Türkiye'nin 40 yıl önce başlayan bu mücadelesinin, Avrupa tarafından da 40 yıl önce başlayan bir taahhüt olduğun, bu taahhüdün de Avrupa'nın geleceğini ilgilendiren bir vizyonu barındırdığını kaydetti. Chirac daha sonra, Ekim ayında çıkacak olan Komisyon Rapor'una atıfta bulunarak, bu raporun önem taşıdığını vurguladı. Raporun içeriği konusunda herhangi bir fikir beyanında bulunmadı. Bunun komisyona karşı uygun bir hareket olmayacağını belirtti" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Basın mensuplarının, Chirac'ın konuşmasında Türkiye'ye müzakere tarihi ile ilgili bir şey söyleyip söylemediği yönündeki sorularını yanıtlayan Atacanlı, "O yorumu size bırakıyorum. Ben Chirac'ın söylediklerini aktarmaya çalışıyorum" dedi.
Ermenistan'ın sözde soykırım yasasıyla ile ilgili olarak tasarının Fransız Parlamentosu'na gelmesi konusunda Sezer'in hassasiyetlerini bildirdiğini söyleyen Atacanlı, Irak konusunun ise hiç konuşulmadığını belirtti.