Sezer: ''Gazeteciler duyarlı olmalı''

Ankara (AA)- Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, gazetecilerin çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesinin, haklarının güvenceye alınmasının, onların, görevlerini rahat bir ortamda yapabilmelerini sağlayacağını belirterek, "Basın çalışanlarının da haklarına sahip çıkmaları, etik değerleri her koşulda gözetmeleri, medya gücünü amaç dışı kullanmak isteyenlere karşı duyarlı olmaları gerekmektedir" dedi.

Cumhurbaşkanı Sezer, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, çoğulcu ve katılımcı demokrasinin temel ögelerinden olan basının, demokratik düzenin sağlıklı işlemesi yönünden vazgeçilmez bir işleve sahip olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Sezer, haber verme, denetim ve eleştiri yapma, kamuoyunu bilgilendirme ve oluşturma, kurumlarla bireyler arasında bilgi akışı sağlama, toplumun çıkarlarını koruma, özgür tartışma ortamı yaratarak toplumsal bilinci güçlendirme, toplumu eğitme ve düşünce dünyasını zenginleştirme gibi yaşamsal sorumlulukları bulunan basının, bu yönüyle kamusal görev yaptığına işaret etti.

Sezer, şunları kaydetti:"Yayın organları, çalışanları ve meslek örgütleriyle, geçmişten günümüze önemli gelişme gösteren Türk basını, sorunlara karşın, her zaman sorumluluk bilinciyle hareket etmiş, ülkemizin ilerlemesine, demokrasi kültürünün yerleşmesine, özgürlüklerin gelişmesine katkıda bulunmuştur. Basının toplumun sesi olma işlevini yerine getirebilmesi, basın özgürlüğünü kısıtlayan engellerin kaldırılmasına, doğru, ilkeli, kişilik haklarına ve özel yaşama saygılı habercilik anlayışının benimsenmesine, her koşulda meslek etiğinin gözetilmesine, basın çalışanlarının haklarına sahip çıkılmasına, ekonomik ve sosyal durumlarının iyileştirilmesine, onlara özgür çalışma ortamı sağlanmasına bağlıdır."

Reklam
Reklam

Basın çalışanlarının yaşadığı sıkıntıların, halkın haber alma hakkını kullanabilmesinin aracı konumundaki basının etkinliğini olumsuz etkilediğinin bilinmekte olduğunu vurgulayan Sezer, şöyle devam etti: "Gazetecilerin çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi, haklarının güvenceye alınması, onların, görevlerini rahat bir ortamda yapabilmelerini sağlayacaktır. Bu konuda Devlete olduğu kadar, basın yayın organı sahiplerine ve meslek örgütlerine de önemli görevler düşmektedir. Bu yöndeki adımların anlayış birliği içinde atılması, halkın haber alma hakkını en iyi biçimde kullanabilmesinin yolunu da açacaktır.

Öte yandan, basın çalışanlarının da haklarına sahip çıkmaları, etik değerleri her koşulda gözetmeleri, medya gücünü amaç dışı kullanmak isteyenlere karşı duyarlı olmaları gerekmektedir. Basın çalışanlarının her zaman sorumluluklarını sorunlarından üstün tutma, mesleğinin taşıdığı önemin bilinciyle hareket etme anlayışından ödün vermeyeceklerine inanıyoruz."