Sezer'den ''Avrupa Günü'' mesajı

Ankara (AA) - Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Türkiye'nin, Avrupalı ortaklarının da işbirliğiyle, uzak olmayan bir gelecekte AB'de hakkettiği yeri alarak, Avrupa'nın ortak gönenci, güvenlik ve küresel etkinliğini artıracağına içtenlikle inandığını bildirdi.

Sezer, Avrupa Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Avrupa Günü'nün, Türkiye'de Avrupa Birliği'ne katılım görüşmeleri yürüten ülke konumuyla kutlanan ilk Avrupa Günü olması nedeniyle özel bir önem taşıdığını ifade etti.

Avrupa'nın; uzun süren savaş ve çekişmeler sonrasında, barışçı yollarla birleşme olanağını, geçen elli yıla yayılan dönemde yakaladığını belirten Sezer, "Avrupalılık anlayışı"na temel oluşturan barışçıl işbirliğinin, evrensel hak ve özgürlüklere dayanan eşsiz bir uygarlık tasarısı olduğunu vurguladı.

Reklam
Reklam

Sezer, AB'nin bu anlayışın somutlaştığı siyasal yapılanmanın son aşaması olduğunu ifade ederek, "Bugün Avrupa, bireylerinin özgür istenciyle belirleyeceği bir gelecek için, genç kuşaklara umut veren bir başarı öyküsü ortaya çıkma yolundadır" dedi. Mesajında, evrensel değerlerin oluşumuna içtenlikle katkıda bulunan Türkiye'nin "esenliğini, gönenç ve mutluluğunu" pekiştireceken önemli hedefin AB'ye üyelik olduğuna işaret eden Sezer, Türkiye'nin AB ile bütünleşme isteğinin, vatandaşların bugünü ve yarınını etkileyen toplumsal bir dönüşüm ve ilerleme isteminden kaynaklandığını söyledi.

Türkiye'nin üzerine düşen tüm düzenlemeleri özenle yerine getirmeyi sürdüreceğini kaydeden Sezer, "Avrupalı ortaklarımızdan ülkemizin katılımı konusunda aynı duyarlılığı göstermelerini beklemekteyiz" diye konuştu.