Sezer'den BM mesajı

ANKARA (İHA) - Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmesi durumunda, örgütün hedeflerine ulaşması yönünde etkin katkılarda bulunmayı sürdüreceğini belirtti.

Sezer, Birleşmiş Milletler'in (BM) kuruluşunun 61. yıldönümü nedeniyle yayınlandığı mesajında, BM'nin geçen yıllar süresince geçirdiği tüm köklü değişikliklere karşın küresel barış, istikrar ve güvenliğin sağlanmasındaki yaşamsal rolünün artarak sürdüğünü gözlemlemekten mutluluk duyduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Uluslararası sorunların karşılıklı iletişim ve hukuk kuralları çerçevesinde çözülmesi gerektiğine inanan Türkiye'nin bu bağlamda uluslararası barış, istikrar ve güvenliğin sağlanmasında BM'nin saygın ve etkin işlevinin daha da geliştirilmesi gerektiğini düşündüğüne işaret eden Sezer, dünyanın içinde bulunduğu koşulların bu gereksinimi her geçen gün daha açık biçimde ortaya koyduğunu kaydetti.

Küreselleşmenin bölgesel çatışma ve istikrarsızlıkların etkisini ortaya çıktıkları bölgenin çok ötesine taşıdığına vurgu yapan Sezer, bu durumun uluslararası barışın kırılganlığını artırdığını belirtti.

Böyle bir ortamda dinler ve kültürler arasında olumsuz ve yanlış algılamaların öne çıkabildiğini ifade eden Sezer, uluslararası alanda devletlerin eşit biçimde seslerini duyurabildikleri, sorunlarını ve çözüm önerilerini gündeme getirebildikleri tek evrensel düzlem olan BM'nin, insanlığın karşı karşıya bulunduğu bu tehditlerin aşılmasında yaşamsal önem taşıdığının altını çizdi.

Türkiye'nin, 2009-2010 dönemi BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği için adaylığını açıkladığını hatırlatan Sezer, "Ülkemiz, bulunduğu duyarlı coğrafyanın ve tarihinin yanı sıra ekonomik, toplumsal ve siyasal özelliklerinin uluslararası barış ve güvenliğin sağlanması konusunda üzerine yüklediği sorumlulukların bilincindedir. Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmesi durumunda, Birleşmiş Milletler'in hedeflerine ulaşması yönünde etkin katkılarda bulunmayı sürdürecektir.

Reklam
Reklam

Türkiye, Birleşmiş Milletler'in daha güçlü ve etkin kılınmasına yönelik yeniden yapılanma çalışmalarını da yakından izlemekte ve desteklemektedir" dedi.