Sezer'in "Erzurum Kongresi" mesajı

ANKARA (İHA) - Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Erzurum Kongresi'nin zafere giden süreçte önemli dönemeçlerden biri olduğunu belirterek, "Yüce Atatürk'ün 'Tarih bu kongremizi ender ve büyük bir eser olarak kaydedecektir' sözü, ulusal bilinci uyandıran, bağımsız ve özgür yaşama kararlılığımızı ortaya koyan Kongre'nin tarihimizdeki yerini ve önemini en iyi biçimde anlatmaktadır" dedi.

Sezer, Erzurum Kongresi'nin yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Tarih boyunca bağımsızlığından ödün vermeyen Türk Ulusu'nun, Atatürk'ün öncülüğünde kazandığı Kurtuluş Savaşı'yla gücünü ve özgür yaşama kararlılığını tüm dünyaya kabul ettirdiğine işaret eden Sezer, "Kuşkusuz bu zafer kolay kazanılmamıştır. Yüce Atatürk'ün üstün askeri dehası, ileri görüşlülüğü ve Türk Ulusu'nun O'na olan inancıyla sorunların ve olanaksızlıkların üstesinden gelinmiş, birlik içinde tarihe altın harflerle işlenen unutulmaz bir destan yazılmıştır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Zafere giden süreçte önemli dönemeçlerden birinin de Erzurum Kongresi olduğunu vurgulayan Sezer, bölgesel bir toplantı olarak düşünülmesine karşın alınan kararlarla ulusal nitelik kazanan kongrede, ulusal sınırlar içinde yurdun bölünmez bütün olduğunun vurgulandığını, sözde çözümler ve dayatmalar reddedilerek, Kurtuluş Savaşı'nın ilkelerinin belirlendiğini hatırlattı. "Ulusal egemenliğin üstün kılınacağını içeren madde, daha sonra kurulacak Türkiye Cumhuriyeti'nin dayandığı temel ilkeler arasında yer alan laiklik ilkesi yönünden dikkat çekici ve önemlidir" diyen Cumhurbaşkanı Sezer, şunları kaydetti:

"Yüce Atatürk'ün 'Tarih bu kongremizi ender ve büyük bir eser olarak kaydedecektir' sözü, ulusal bilinci uyandıran, bağımsız ve özgür yaşama kararlılığımızı ortaya koyan Kongre'nin tarihimizdeki yerini ve önemini en iyi biçimde anlatmaktadır. Atatürk'ün Samsun'a çıkışıyla başlayan kurtuluş hareketi, O'nun öncülüğünde Amasya Genelgesi'nin yayımlanması, Erzurum ve Sivas kongrelerinin toplanması, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılması, bağımsızlık savaşının kazanılması ve Cumhuriyet'in ilan edilmesiyle hedefine ulaşmıştır."

Reklam
Reklam

Sezer, laik ve demokratik Cumhuriyet'in kurulmasının, yurttaşlara önemli kazanımlar sağlayarak, Türk Ulusu'na çağdaş dünyanın kapılarını açtığını belirterek, "Bugün, Cumhuriyet'in yılmaz bekçisi olan bizler, Atatürk İlke ve Devrimleri ışığında yolumuzda ilerleyecek, çağdaş değerlerden asla ödün vermeyeceğiz. Erzurum Kongresi'nin yıldönümünü kutluyor, başta Yüce Atatürk olmak üzere, Kongre'ye katılan değerli üyeleri ve Kurtuluş Savaşı'nın tüm kahramanlarını saygı ve gönül borcuyla anıyor, yurttaşlarımıza esenlikler diliyorum" dedi.