Sgdp Yapılandırmada Son Gün 31 Mayıs

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Kayseri İl Müdürü Mükremin Sürücü, ''Emekli olduktan sonra çalışanların ödemek zorunda...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Kayseri İl Müdürü Mükremin Sürücü, ''Emekli olduktan sonra çalışanların ödemek zorunda oldukları Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) borcu bulunanlar için getirilen yapılandırmada başvuru süresi 31 Mayıs'ta bitecektir. Bu imkandan faydalanmak isteyen vatandaşlarımız, son günü beklemeden başvurularını yapsınlar'' dedi.

SGK İl Müdürü Sürücü, konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, belirli yaş, sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak emekli olanların veya kurumdan yaşlılık aylığı almakta olan kişilerin, aylıkları kesilmeden çalışmaları halinde, işvereninden, kendi nam ve hesabına çalışmaları halinde kendilerinden alınan prime Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) dendiğini ifade ederek, ''Yürürlükte olan kanuna göre, 4/A statüsünde çalışanlar yani SSK’lılar da SGDP kapsamındadır. Aynı şekilde 4/B statüsünde çalışanlar yani Bağ-Kur’luların da aylıklarından yüzde 10 oranında SGDP kesilmeye başlamıştır. SSK, Emekli Sandığı ya da herhangi bir banka sandığına tabi olarak emekli olup da 4/B kapsamında çalışmaya başlayanlardan da ticari kazanç veya serbest meslek kazancı dolayısıyla gerçek veya basit biçimde vergi mükellefi olanlar için de SGDP uygulaması 02.08. 2003 tarihinde, yine bu yerlerden emekli olup da yalnız gelir vergisinden muaf olan esnaf veya sanatkar siciline, meslek kuruluşlarına kayıtlı olarak çalışanlar ile şirket ortaklarının da sosyal güvenlik destek primi ödemeleri, 28.01.2004 tarihinden itibaren 12’nci bant gelir basamağının yüzde 10’u oranında prim kesilmeye başlamıştır. Daha sonra bu oran 01.10.2008 tarihinde yasanın tamamıyla uygulanmaya başlamasından sonra ise yüzde 12 oranında uygulanmış, her yıl 1 basamak arttırılarak 2011 yılında yüzde 15’e tamamlanmış ve 2011 yılından bu yana her ay için çalışanlardan sosyal güvenlik destek primi olarak maaşlarının yüzde 15 oranında kesinti yapılmaktadır'' diye konuştu.

Reklam
Reklam

Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) uygulamasının belirtilen tarihlerde başlamasından bu yana, prim borcu olanlarla ilgili olarak yılbaşında çıkarılan bir yasayla, 28 Şubat tarihine kadar olan borçları için yapılandırma imkanı sağlandığını bildiren Sürücü, ''Bu yapılandırma kapsamına alınan sosyal güvenlik destek primi borçlarıyla ilgili olarak da son başvuru tarihi 31 Mayıs’tır. Sosyal Güvenlik Destek Primi peşin ödenecekse ödemenin 31 Mayıs’a kadar yapılması, taksitler halinde ödenecekse yine ilk taksitin 31 Mayıs’a kadar ödenmesi gerekmektedir. Vatandaşlarımızın başvurularını son güne bırakmamalarını, bir an önce başvuruda bulunmalarını istiyoruz. Vatandaşlarımız başvurularını Kayseri’de Kocasinan SGK Merkezi (eski Bağ-Kur binası) yapabilirler. Esnafken Bağ-Kur’dan emekli olan ancak esnaflığına devam edenler içinse, takip primi kesiliyor. Biz takip primimizi de Kocasinan SGK Merkezi’ne getirdik. Bu durumdaki vatandaşlarımız da Kocasinan SGK Merkezi’ne gelerek prim borçlarını yapılandırabilirler'' dedi.

Reklam
Reklam

Sürücü, 4/C kapsamında yani Memur kapsamındayken emekli olup da daha sonra 4/B kapsamında kendi nam ve hesabına çalışan kişilerle ilgili olarak da hazırlanan formların, SGK birimlerinden ya da internetten alınabileceğini ifade ederek, bu formların doldurulduktan sonra elden ya da posta kanalıyla Ankara’daki Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı’na ulaştırarak müracaat edebileceklerini de kaydetti.

Kurumun, prim borçlarıyla ilgili uygulamalarında gecikme zammı ve gecikme faizi uygulandığını hatırlatan Sürücü, ''Ancak Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) borçlarının yapılandırılmasında TEFE ve TÜFE oranları uygulanacak. Yani böyle bir uygulamayla prim borçlularına devletimiz yüzde 56’dan fazla bir indirim sağlamaktadır'' ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: