SGK Başkanı Acar:

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, sosyal güvenlik kurumu açıklarının Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) içerisindeki oranının her geçen

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, sosyal güvenlik kurumu açıklarının Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) içerisindeki oranının her geçen gün azaldığını belirterek, "Eğer önümüzdeki dönemde aldığımız kararları değiştirecek uygulamalar gelmezse 2030'lu yıllarda bu açıklar GSMH'nın yüzde birlerinin altına inecek. Bunun aşağıya iniyor olması demek Türkiye'nin daha fazla üretim yapıyor olması demektir" dedi.

Acar, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) meclis toplantısında yaptığı sunumda, merkezi yönetim bütçesinin yüzde 44.8'ini yönettiklerini, üzerlerindeki bu kadar ağır sorumluluktan dolayı bazen uykusunun kaçtığını söyledi.

Reklam
Reklam

SGK'nın iyiye gitmesi durumunda Türkiye'nin de iyiye gideceğini belirten Acar, şöyle konuştu:

"SGK iyiye giderse Türkiye iyiye gider kötüye giderse Türkiye kötüye gider. Sürdürülebilir bir sosyal güvenlik çok önemlidir. Bu bağlamda Türkiye 2008 yılında belki son 30 yılın en önemli reformlarından birini hayata geçirdi. Geçmişin popülist politikaları bir kenara atıldı. Tek bir emeklilik sigorta sistemi kurduk. Tabii ki statüleri değiştiremiyoruz. Genel sağlık sigortası sistemini getirdik. Eğitimi devam etmediği taktirde 18, devam ederse 25 yaşına kadar insanlar doğuştan sigortalı oldu."

-"Avrupa emeklilik yaşında 67'yi tartışıyor"-

Acar, 2008 yılında yapılan sosyal güvenlik alanındaki reformun dört ana parametreden oluştuğunu, bunlardan bir tanesinin de 'yaş' olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Emeklilik yaşı kamuoyunda da tartışılıyor. 2000 yılında 4447 sayılı yasayla 58-60 yaş emekliliği getirildi. 2008 reformuyla birlikte de 65 yaş emeklilik sistemi getirildi. Ama ne zaman- 2036'dan başlayarak 2046 yılında 65 yaşında emekli olacağız. 'Niye 65 yaş- Niye 2036 yılı.' Çünkü Türkiye'de ortalama yaşam şu anda 71'lerde, Avrupa'da da 83'lerde, 30 yıl sonra bizde 83-84'lere geleceğiz. Şu anda Avrupa'nın bir çok ülkesinde 67 yaş tartışılıyor. Hollanda, Yunanistan 67'ye çıkardı. Fransa meclisine getirmek üzere. Dolayısıyla biz 65 yaşa 30 yıl sonra gelmiş olacağız."

Reklam
Reklam

-"Sosyal güvenlik açıkları artık risk değil"-

Acar, 2008 yılında yapılan reformla sosyal güvenlik açıklarının uzun vadede risk olmaktan çıktığını, bu açıdan endişe edecek bir durum olmadığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğer reform yapılmasaydı sosyal güvenlik açıkları artarak devam edecekti. GSMH'nın yüzde 5'ine çıkarak yüzde 7'lere doğru gidecekti. Sosyal güvenlik açıkları artık uzun vadede ülkemiz açısından risk olmaktan çıktı. Şu anda sosyal güvenlik açısından endişe edeceğimiz bir durum söz konusu değil. Ne kadar prim ödüyorsak o kadar emekli aylığı bağlayacağımız bir sisteme geçmiş olduk."

Geçmiş dönemlerde emekli aylıklarını alırken banka kuyruklarında hayatını kaybeden insanlar olduğunu hatırlatan Acar, şu anda bu görüntülerin hiç birini görmediklerini belirterek, şunları kaydetti:

"SGK olarak 10.4 milyon emeklimize evinde ödeme yapacak duruma kavuşmuş olduk. Bürokrasiyi kaldırdık. Her türlü hizmeti TC kimlik numarasıyla yapıyoruz. Sadece hizmet binalarını değiştirmekle kalmadık aynı zamanda kafaları da değiştirdik. Devlet bürokrasisindeki 'bugün git yarın gel' gibi yaklaşımları en aza indirdik. Bu anlamda 25 bin personelimizi toplam kalite eğitimine aldık. Kafaları değiştirmek kolay değil. 20 yıldır kafaları değiştiremiyordunuz."

Reklam
Reklam

-"Reform sürecinde 3,5 milyon aktif sigortalı sisteme dahil edildi"-

Reform sürecinde SGK gelirlerinde giderlere oranla daha fazla artış yaşandığını vurgulayan Acar, şöyle devam etti:

"Reform sürecinde gelirlerimiz nominal yüzde 118, reel yüzde 58.84 artarken, giderlerimiz nominal yüzde 71, reel yüzde 24.67 artmış. Yani gelirlerimiz giderlerimize oranla ciddi anlamda artış göstermiş. 2008 yılında 15 milyon 41 bin aktif sigortalı varken bugün 18 milyon 514 bin aktif sigortalı var. Bu reform sürecinde 3,5 milyon aktif sigortalı sisteme dahil edilmiş. Bu önemli bir başarıdır. 2009 krizine rağmen 3,5 milyon aktif sigortalı artışı çok önemlidir."

Sosyal güvenlik açıklarının GSMH içerisindeki oranına da değinen Acar, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Sosyal güvenlik açıklarının GSMH içerisindeki oranı her geçen gün azalarak devam ediyor. Sosyal güvenlik açıkları tedrici olarak 2030'lu yıllarda eğer önümüzdeki dönemde aldığımız kararları değiştirecek uygulamalar gelmezse GSMH'nın yüzde birlerinin altına iniyor demektir. Bu da çok önemlidir. Bunun aşağıya iniyor olması demek Türkiye'nin daha fazla yatırım yapıyor hale gelmesi demek daha fazla üretim yapması demek. Bunun içinde kısa vadede kayıt dışıyla mücadele etmemiz gerekiyor. Asgari ücret verilmediği halde asgari ücretten gelir beyanlarını bitirmemiz gerekiyor ve kayıt altına alınmaları artırmalıyız."

Reklam
Reklam

Muhabir: Metin Aktaş

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: