SGK emekli maaşı hesaplama ile ne kadar maaş alacağınızı öğrenin

SGK emekli maaşı hesaplama ve sorgulama gibi işlemler artık sadece bir 'tık' uzağınızda! e-Devlet'tin hizmetleri arasında bulunan SGK emekli maaşı hesaplama ile bilgiye ulaşmak kolay hale geldi.

İşe başladıktan sonra çalıştığımız iş yeri bize maaşın dışında bir de sigorta ödemesini zorunlu olarak yapmaktadır. Bu sigorta sizin hayatınızın sigortasıdır aslında. Çünkü sizin sigortanız bulunuyorsa hastaneler de ücretsiz olarak muayene olursunuz. İlaçlarınızı daha az ücretlerde alırsınız. Ayrıca sigortanızın belli bir prime ulaşmasından sonra emekli olursunuz. Yani çalışmasanız da devlet tarafından maaş alırsınız. Aldığınız bu maaşa emekli maaşı denmektedir. Çalıştığınız işin gücüne göre nitelendirilen maaş emekliler arasında farklılık göstermektedir.

Reklam
Reklam

Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır?

Emekli maaşının oluşması iki etkene dayanmaktadır. Bu etkenlerden birincisi aylık kazanç tutarıdır. İkincisi ise aylık bağlama oranıdır. Ortalama aylık kazanç tutarı; sigorta başlamasında bitimine kadar geçen süre içinde yıllık kazançların toplamının, prim ödeme gün sayısına bölümünden ortaya çıkan tutardır. Aylık bağlama oranı ise yalnızca pirim ödeme gün sayısı esas alınarak hesaplanan orandır. Emekli maaşı hesaplama için yalnızca bu faktörlerde etkili değildir. Emekli maaşının hesaplanmasında zaman dilimi de çok önemlidir.

Şöyle ki; 01.01.2000 tarihinden önce emekli olan kişilerin emekli aylığı farklı bir istatistiğe göre hesaplanmaktadır. 01.01.2000 ve 30.09.2008 dönemi arasında emekli olan kişilerin emekli aylığı farklı bir istatistiğe göre hesaplanmaktadır. 01.10.2008 döneminin sonrası ise ayrıca hesaplanmaktadır. Bu aşamada 2000 yılı için birinci kısmi aylık hesaplama, 2000 – 2008 yılları için ikinci kısmi aylık hesaplama, 2008 yılı sonrası için ise üçüncü kısmi aylık hesaplama denmektedir.

Reklam
Reklam

EMEKLİ MAAŞI SORGULAMAK İÇİN TIKLAYIN

Ortalama kazanç tutarını hesap edebilmek için sigortalı olunan tüm dönemlerin esas kazanç tutarlarının birey tarafından bilinmesi gerekmektedir. Ayrıca bu bilgilerin her yıl güncellenmesi de gerekli olan işlemler arasındadır. Prim ödeme günleri ise esas kazanç tutarını etkileyebilmektedir. Bu sebeple prim ödeme günlerinin de saptanması gerekmektedir.

Özetle; esas kazanç tutarları, güncellenme katsayıları ve her üç dönem için de prim ödeme gün sayıları bilinmeden emeklilik maaşının hesaplanması imkânsızdır. Bu bilgilere sahipseniz internet ortamından emeklilik maaşı hesaplama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Emekli Maaşı Nasıl Sorgulanır?

Emekli maaşının manüel olarak hesaplanması imkânsızdır. Hesaplansa bir sonuç çıkarılsa dahi gerçek ile bağdaşıklığı tartışılabilir seviyededir. Emekli maaşı alabilmeniz için çalışma süreniz boyunca sigortalı olarak çalışmanız gerekmektedir. Ayrıca sigortalı çalıştığınız süre sonrasından hem priminizi hem de yaşınızı doldurmuş olmanız gerekmektedir. Eğer ki hem priminizi hem de yaşınızı doldurmuşsanız emekli olabilirsiniz. Emekli olduktan sonra ise herkes için sabit bir emekli maaşı söz konusu değildir. Emekli maaşı hangi işin erbabı olduğunuza göre, yıpranma payınıza göre değişkenlik göstermektedir. Ayrıca aylık kazancınız ve prim ödemeleriniz de emekli maaşınızı etkileyen faktörler arasındadır.
Emekli maaşı sorgulama işlemini gerçekleştirmek için e devlet sistemini kullanabilirsiniz. TC. Kimlik numaranız ve e devlet şifreniz ile birlikte sisteme girişi sağladıktan sonra; SSK’ya bağlı olan vatandaşlar kısmını tıklamalı ve daha sonra emekli maaşı sorgulamasını yapmalısınız.

Reklam
Reklam