SGK Eskişehir İl Müdürü Akpolat: E-reçete standartı getirecek

Türkiye’deki kamu kurum ve kuruluşlarının birçok projesinde pilot bölge olmayı başaran Eskişehir, buna bir yenisini...

Türkiye’deki kamu kurum ve kuruluşlarının birçok projesinde pilot bölge olmayı başaran Eskişehir, buna bir yenisini daha ekledi. Bu bağlamda, Sosyal Güvenlik Kurumu (SSK) tarafından sağlık alanında yaşanan suiistimallerin önünü geçecek elektronik reçete uygulamasına başlandı. Projenin reçetelerde bir standart getireceğini belirten Eskişehir SGK İl Müdürü Cahit Gürsel Akpolat, “Gerek hekimin yazı stili gerekse eczacının farklı değerlendirmeleri sonucu hastaya yanlış ilaç verimi önlenecektir.” dedi.

Reklam
Reklam

Uygulamaya konulan e- reçete sistemi sağlık alanında yaşanan sıkıntıları ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Yeni sistem sayesinde hastaların muayene sonrası eczaneye yönlendirilmeleri interaktif bir şekilde gerçekleşecek. Böylelikle SGK çalışanları, doktorlar, eczacılar ve hastaların karşılaştığı sorunlar büyük ölçüde ortadan kalkacak. Eskişehir genelindeki tüm hastaneler ve eczanelerde 24 Nisan’da başlayan sisteme, diğer iller ise 1 Temmuz tarihinde geçecek.

BAŞKASININ ÜZERİNDEN İLAÇ ALMA TARİH OLACAK

Yanlış ilaç verme, hekimin bilgisi dışında reçete yazılması, başkasının adına ilaç alma, sahte reçete, reçetenin kaybolması ve ya yırtılması gibi problemler ortadan kalkacak. Kamunun bu sektörde yapılan usulsüzlükler nedeniyle uğradığı milyonlarla ifade edilen zararların da önüne geçilebilecek.

E- reçete uygulaması ile sağlık karneleri ve kâğıt reçeteler de uygulamadan kalkıyor. Yeni sistem ile hem daha sağlıklı bir işleyiş hem de suiistimallerin önüne geçilmesi hedefleniyor. Sistemin hizmete başlaması ile vatandaş ilacını TC kimlik numarası ile eczaneden alabilecek.

Reklam
Reklam

E-REÇETE HERKESE KOLAYLIK SAĞLAYACAK

E-reçete projesinin pilot bölge Eskişehir’de hiçbir sıkıntı olmadan uygulamaya konularak ve işlemeye başladığını söyleyen SGK Eskişehir İl Müdürü Cahit Gürsel Akpolat, sağlık hizmeti sunucularında, özel hastanelerde, üniversite hastanelerinde ve eczanelerde iki defa eğitim düzenlediklerini ifade etti. Yeni konulan uygulama ile reçete standardı oluşturularak hekimin bilgisi ve kontrolü dışında o hekime ait reçete üretilemeyeceğinin altını çizen Akpolat, “Gerek hekimin yazı stili gerekse eczacının farklı değerlendirmeleri sonucu yanlış ilaç verimi hastaya yanlış ilaç verimi önlenecektir. Reçetelerin doğru okuması sağlanacaktır. Reçetenin yırtılması ve kaybolması gibi herhangi bir olumsuz ortam oluşmayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Projenin detayları hakkında bilgi veren Akpolat, eczacılarında işinin kolaylaştığını kaydetti. Akpolat, ”Reçetenin kaydı aşamasında eczaneler yaklaşık 31 çeşit veriyi medula eczane üzerine girerken şimdi elektronik reçete uygulaması ile beraber yaklaşık 6 çeşit veriyi sisteme gireceklerdir. Reçeteler üzerinde suiistimale yönelik ilaç eklemeleri gibi kimin tarafından yapıldığı tespitinin zor olduğu durumlar oluşmayacak. Eczaneler cezai işlemlerle karşılaşmayacaklardır.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye’de yaklaşık 1 milyon 500 bin reçete düzenlendiği varsayıldığında bu rakamın proje ile kâğıt israfını ortadan kaldıracağını belirten Akpolat, şunları kaydetti: ”Hastalarımız eczaneye giderek TC kimlik ve takip numaraları ile ilaçlarını alabileceklerdir. Sonrasında elektronik imza uygulamasına geçildiğinde manuel reçete dönemi sora erdirilecektir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: