Binlerce işsizi ve ailesini hastane ve eczane kapılarından geri döndüren uygulama Çalışma Bakanı Ömer Dinçer'in devreye girmesiyle rafa kaldırıldı. Zaman gazetesinin haberine göre, uygulamanın teknik bir arızadan kaynaklandığını savunan SGK, geri adım atarak süreyi yeniden 100 güne çıkardı.
SGK, işsiz kalanların sağlık hizmetlerinden yararlanma süresini 100 günden 10 güne indirdi. Bir haftadır uygulamaya başlayan düzenleme hastaneye giden vatandaşları zorda bıraktı. Karara tepki yağması üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer devreye girdi. Bakan Dinçer, dün SGK yetkililerinden uygulamaya ilişkin ayrıntılı bilgi aldı. SGK yetkilileri, uygulamanın bilgisayar sistemindeki teknik bir arızadan kaynaklandığını savundu. Bakan Dinçer, acilen bu yanlış uygulamanın düzeltilmesi talimatı verdi. SGK, Sosyal Güvenlik Reformu ile birlikte yürürlüğe giren 100 gün uygulamasına devam edecek. 5519 sayılı yasaya göre işini kaybedenler son 1 yıl en az 90 gün ödenmiş primi varsa kendisi ve çocukları sağlık hizmetinden 90 gün yararlanabilecek. Bu sürenin bitiminde de genel sağlık sigortası kapsamına geçmeleri için 10 gün süre tanınacak. Böylece işsiz kalanlar devletten 100 gün daha sağlık hizmeti alabilecek.
SGK, 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren yasanın yanlış uygulandığını, bu sürenin 10 güne düştüğünü bildirdi. SGK, il müdürlüklerine, yasanın 17 aydır yanlış uygulandığını savundu ve tedavi süresinin 10 gün olduğunu bildiren yazılar gönderdi. İlgili müdürlükler de bu yazı üzerine tüm bilgisayar ve provizyon programlarını buna göre düzenledi. Uygulama nedeniyle süreyi 10 gün bilen işsiz vatandaşlar ve aileleri mağdur olup tepki gösterince, uygulamanın teknik arızadan kaynaklandığı savunuldu. Geri adım atılmasıyla birlikte bilgisayar programları yeniden 100 güne göre düzenlenecek.