SGK sigortasız işçinin peşini bırakmıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), iş yerlerinde sigortasız çalıştırılanlar için başlattığı sektörel inceleme uygulamasını sürdürüyor. Daha...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), iş yerlerinde sigortasız çalıştırılanlar için başlattığı sektörel inceleme uygulamasını sürdürüyor.

Daha önce eğitim kurumlarını ve ulaşımı mercek altına alarak onlarca kayıt dışı çalışanı tespit eden SGK, şimdi ise marangoz ve mobilyacılar ile kuyumcularda çalıştırılan sigortasız işçileri tespit etmek için çaba harcıyor.

SGK İl Müdürü Muhammed Gerçek, yaptığı açıklamada, marangoz ve mobilyacı esnafını incelemeye başladıklarını, kuruma tescili olmayanları belirlediklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Sigortasız çalışan her işçi için 5 bin lira ceza keseceklerini anlatan Gerçek, "Adana genelinde bizim kayıtlarımızda tescilli olarak görülen yalnızca 20 marangoz, 95 de mobilyacı var. Ancak bu kayıtlar sağlıklı değil. Odaya kayıtlı olup bizde tescili olmayanlar için çalışma başlattık. Buna mobilyacılar sitesindeki rakamlar da dahil. Ancak Adana'da mobilya sektörü çok üst seviyelerde Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine olan ihracatları biliyoruz. Bu alanda iş yapıp para kazanan, ancak işçisini sigortasız çalıştıranlara izin vermeyeceğiz. Bunları tespit edip yasal tüm haklarımızı kullanacağız. Bugün sigortasız çalışanlar, yarın kendilerine bakacak kimse bulamayabilir. Onun için işçilerin haklarının korunması açısından sigortalı işçi çalıştırılmasını önemsiyoruz." dedi.

İşçilerin de sigorta konusunda duyarlı olmaları gerektiğine dikkat çeken Gerçek, SGK'nın artık her sektörü ayrı olarak incelemeye aldığını, bunun da kendileri ile kayıt dışı çalışanlara büyük fayda sağladığını bildirdi. Gerçek, adresleri belirli kuyumcuları arayıp yanlarında çalıştırdıkları işçileri bildirmeleri için telefon görüşmeleri yaptıklarını, bu çalışmanın ardından sigortasızı çalıştırılan işçiler için cezai müeyyideler uygulayacaklarını anlattı.

Reklam
Reklam

Gerçek, ayrıca, halen kuyumcu, organize sanayiciler, noterler, avukatlar, tabipler, diş hekimleri, diş laboratuvarları, gümrük müşavirleri ve fırıncılarla ilgili incelemeleri de sürdürdüklerini ifade etti.

Prim borcu bulunan iş yerlerinin de açıklanmasına yönelik çalışmalara devam ettiklerini anlatan Gerçek, bugün itibarıyla organize sanayi bölgesindeki firmaların kuruma 10 milyon 394 bin lira, kuyumcuların ise 223 bin lira prim borcu olduğunu sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz