Sgk’dan İlaç Anketiyle İlgili İddialara Cevap

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı (SGK) ilaç israfını önlemek amacıyla yapılacak olan anket çalışmalarıyla, halkın ilaç...

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı (SGK) ilaç israfını önlemek amacıyla yapılacak olan anket çalışmalarıyla, halkın ilaç kullanım alışkanlıkları ve elde bulundurulan ilaçların tespiti ile ilaç israfı konusunda bir çalışma yapılmasının hedeflendiğini bildirdi.

SGK, bazı basın-yayın organlarında SGK’nın ilaç israfını önlemek amacıyla anket çalışması yaptıracağı ve anketörlerin kurum/ilaç müfettişi gibi evlere giderek SGK üzerinde fatura edilen ilaçlarla ilgili bilgi toplayacağı, evlerde ne kadar ilaç olduğu ve ne kadarının kullanıldığının araştırılacağına dair çıkan haberler üzerine bir açıklama yaptı. Açıklamada, haberlerde bahsi geçen anket çalışmasının asıl amacının, halkın ilaç kullanım alışkanlıkları ve elde bulundurulan ilaçların tespiti ile ilaç israfı konusunda bir çalışma yapılması olduğu kaydedildi.

Reklam
Reklam

Türkiye genelinde yapılacak bu araştırmanın sonucunda; ilaçların (halen tüketilen ya da tüketilmemiş) bölgelere ve terapötik gruplarına göre tespiti ile elde edilecek verilerin SGK’nın karar verici birimlerinin ilaç israfını önlemeye yönelik olarak geri ödeme mevzuatı kapsamında alınacak kararlarına ışık tutağı ifade edilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“Çıktıların analiz edilip yorumlanması yeni politikalar belirlenmesinde yol gösterici olacaktır. Bilindiği üzere evlerde süresi geçmiş veya çeşitli sebeplerle kullanılmayan çok sayıda ilaç atıl olarak bulundurulmaktadır. Temin edilen ilaçların kullanılmama nedenleri ve kullanılmayan ilaç miktarları araştırılarak ilaç israfının boyutlarının tespit edilmesi amacıyla bir araştırma yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Bahsi geçen araştırma, alanında uzman özel profesyonel bir firma tarafından Türkiye’yi temsil edecek şekilde 12 ilimizde, bin hanede anket yöntemi uygulanarak gerçekleştirilecek ve anket sonuçlarına göre değerlendirme yapılacaktır. Anket, kişilere firma personeli eğitimli anketörler tarafından uygulanacaktır. Araştırmaya katılım gönüllük esasına dayalı olarak gerçekleştirilecek olup kişi mahremiyetine özellikle dikkat edilecektir. Ankete katılan kişilerin kişisel bilgileri asla üçüncü şahıslarla paylaşılmayacak ve ankete katılan kişilere yönelik olarak Kurumumuzca da herhangi bir sorgulama yapılmayacaktır. Hali hazırda vatandaşlarımızın ilaç temin bilgileri Kurumumuz veri tabanında zaten mevcut bulunmaktadır.”

Reklam
Reklam

SGK’nın geçmişten bugüne kadar uygulanan ilaç ödeme politikalarının harcamalar üzerinden etkisinin ve öneminin herkes tarafından bilindiğine işaret edilen açıklamada, “Sağlık alanında hizmeti en iyi seviyede topluma ulaştırmak için en doğru kararları alarak mevzuatı oluşturmak, dünyada bu alanda yaşanan gelişmeleri sürekli izlemek, incelemek ve ilaç harcamalarındaki artışa karşı alınan tedbirleri araştırmak ve uygulamak Kurumumuz misyonu ve vizyonu gereğidir” denildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: