Siber Çeteye Darbe

İzmir‘de bankamatiklere kredi kartı kopyalama düzenekleri kurarak ve Rus kaynaklı "Tinma" virüsünü kullanarak yüzlerce vatandaşın...

İzmir‘de bankamatiklere kredi kartı kopyalama düzenekleri kurarak ve Rus kaynaklı "Tinma" virüsünü kullanarak yüzlerce vatandaşın kredi kartı hesaplarından toplam 632 bin TL haksız kazanç sağlayan şebekenin sekiz elemanı yakalandı. Özellikle Antalya'da kurdukları "change ofis" aracılığıyla para çekmek için gelen turistlerin kredi kartlarını da kopyalayarak hesaplarını boşalttığı iddia edilen aynı şebekeyle bağlantılı olarak daha önce de 13 kişinin tutuklandığı belirtildi.

Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 2012 Kasım ayında banka ve kredi kartı hesaplarını kopyalayarak boşaltan şebekeye yönelik teknik ve fiziki takip başlattı. İnteraktif yöntemle fatura ödemek isteyen kişilerin bilgisayarlarına gönderdikleri Rus kaynaklı "Tinma" virüslü epostalardaki ".zip" dosyalarını indirmelerini sağlayarak cep telefonlarına veya şifrematiklerine gelen şifreleri ele geçiren şebeke elemanlarının, bu şekilde hesapları boşalttığı iddia edildi. Bu yöntemin yanısıra bankamatiklere kurdukları kopyalama düzenekleriyle de vatandaşların banka veya kredi kartlarındaki hesapları da boşaltan şebekenin, Antalya ayağında ise turistleri hedef aldığı iddia edildi. Antalya'da kurdukları change ofislere gelen yabancı turistlerin kredi kartlarını, para çektikleri sırada kopyalayan şebeke elemanlarının, bu şekilde de binlerce liralık vurgun yaptığı ortaya çıktı. Aynı şebekeyle bağlantılı olarak geçen şubat ayında 13 kişinin tutuklanmasının ardından devam eden operasyonlarda 5 kişi daha yakalandı. Toplam 632 bin TL'lik haksız kazanç sağlayan ve bankamatiklerdeki kamera kayıtlarından da eşkalleri tespit edilen Y.B. (28), F.Y. (35), M.C.E. (41), Ö.D. (37) ve A.G. (29) adlı zanlılar, emniyetteki sorgulamalarının ardından adliyeye sevk edildi. Zanlılardan P.D. (33), M.A.Ö. (44) ve S.D. (34) ise polis tarafından ifadeleri alındıktan sonra savcılığın talimatıyla serbest bırakıldı.

Reklam
Reklam

Şebeke elemanlarının, ATM cihazlarına aparatları yerleştirirkenki görüntüleri kameralara yansıdı. Yüzleri kapalı iki kişinin, ATM cihazına gelerek düzeneği yerleştirip ayrılması görülüyor. Operasyon görüntülerinde ise ATM cihazının önünde para çekmek için gelen iki kişi gözaltına alınıyor.

Özellikle interaktif yöntemle fatura ödemek ve bankacılık işlemi yapmak isteyen vatandaşları bu tür olaylara karşı uyaran emniyet yetkilileri, şunları kaydetti: "Vatandaşlar, kendilerine gelen Rus kaynaklı olan 'Tinma' virüslü epostaları anlamadıkları için '.zip' uzantılı dosyaları indirmeye çalışmaktadır. İlk girilen şifreden sonra işlemini yapamayan mağdurlar, kesinlikle bankayı arayıp hesabını bloke ettirsin ya da bilgisayarına format atsın. Söz konusu virüsle epostalar, ilk şifreden sonra ikinci ve üçüncü kez hesap sahibinden şifre istemektedir. Bütün bu hareketler, şebeke elemanları tarafından takip edilerek hesaplar boşaltılmaktadır.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: