'Sıcak çarpması' uyarısı

VAN (İHA) - Van İl Sağlık Müdürü Dr. Yasemin Nasır, son günlerde etkili olmaya başlayan sıcaklara karşı vatandaşları uyardı. Dr. Nasır, 11.00-14.00 saatleri arasında vatandaşların dışarı çıkmamaları, açıkta satılan gıda maddelerini tüketmemelerini ve bol sıvı almaları uyarısında bulundu.

Van'da hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi İl Sağlık Müdürlüğü'nü harekete geçirdi. Hastanelerde sıcak çarpması sonucu hasta sayısının artması üzerine İl Sağlık Müdürü Dr. Yasemin Nasır, basın bürolarına bir yazı göndererek vatandaşları uyardı.

Reklam
Reklam

Dr. Nasır yazısında sıcaklara karşı önlemler alınmadığı takdirde özellikle çocuklar, yaşlılar, kalp, akciğer ve şeker hastalarının daha çok etkilenebileceğini belirtti. Güneşin etkili olduğu saatlerde güneşlenmenin tehlikeli olduğunu da vurgulayan Dr. Nasır, "Açıkta satılan gıda maddeleri mümkün olduğunca tüketilmemeli ve güvenilir bol sıvı alınmalıdır. Sıcağın etkili olduğu saatler 11.00 ile 14.00 arasıdır. Bu saatlerde mümkün oldukça güneşte kalınmamalı, plajlarda güneşlenmek veya göle girmek insan sağlığına zararlıdır" dedi.

"SICAKLARA KENDİNİZİ ALIŞTIRIN" Bu arada, Dr. Nasır sıcaklarla birlikte oluşan kramplar, sıcak çarpmaları ve sıcak etkisinden korunma yollarını da detaylı bir şekilde aktardı. Dr. Nasır, sıcak krampının fazla egzersiz yapan kişilerde görüldüğünü belirterek, şöyle konuştu:

"Dış ortam sıcaklığı fazla olmadığı halde aşırı egzersiz yapan kişide sıcak krampı görülür. Aşırı ve hareketi kısıtlayıcı ağrı olur. Hasta, serin bir yere alınarak sırt üstü yatırılmalıdır. Hastanın doğrudan tuz alması sakıncalıdır. Su içerisinde eritilmiş ishal tozları yararlı olabilir. Ayrıca 1 litre su içerisinde ya da meyve suyuna 1 çay kaşığı tuz ilavesi ile hazırlanan içecekler verilebilir. Ağrılı kaslara masaj yapılmaz. Sıcak çarpması ise bulantı, kusma, baş ağrısı gibi belirgin belirtilerle ortaya çıkar. Deri soluk nemli ve soğuktur. Bu durumda hasta ne durumda olursa olsun ilk yapılacak iş hava yolunun açılmasının sağlanmasıdır. Hava yolu açıldıktan sonra hastanın solunumunun sağlanması gerekir. Ayrıca bu hastanın sıvı ihtiyacı karşılanmalıdır. Sıcak etkisinden korunmada ise kişinin kendisini sıcağa karşı alıştırması gerekir. Sıcak için ilk gün 15 dakika ile sınırlı olan aşırı hareketlilik her gün 15 dakika artırılarak sürdürülmesi biçiminde olabilir. Açık renkli ve vücudu sıkmayan bol giyecekler giyilmelidir. Aşırı sıcaklık değişimlerinden kaçınılmalıdır ve şapka takılmalıdır."

Reklam
Reklam