İSTANBUL (İHA) - Su Vakfı'nın internet sitesinde, terleme yoluyla vücutta meydana gelen su kaybının böbrek ve idrar yollarında taş oluşmasına sebep olduğu bilgisi yer aldı.
Sitede yer alan ifadeye göre, hava sıcaklığının yüksek olması sonucu vücuttaki suyun daha çok terleme yoluyla dışarıya atılmasının idrarın azalmasına, bu durumun da böbrek ve idrar yollarında taş oluşmasına zemin hazırladığı belirtildi. Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Zeren, sıcak havanın özellikle yaz dönemlerinde böbrek taşı hastaları için risk oluşturduğu gibi yeni hastalıklara da zemin hazırladığını vurguladı. Zeren, "Sıcak havada
terlemeyle su kaybedilmesi, idrarı azaltarak böbrek taşı oluşmasına yol açıyor. Orta yaş üzerindeki erkeklerde risk daha fazla oluyor" dedi.
Çok farklı sebeplerle oluşabilen böbrek ve idrar yolu taşlarının büyüklüğü ve yoğunluğuna göre şiddetli ağrılara yol açabildiğini fakat bazı idrar yolu taşlarının ise oldukça iri olmalarına rağmen hiçbir şikayete yol açmadığını, bunların ancak başka nedenlerle yapılan incelemeler sırasında tesadüfen saptandığını ifade eden Zeren, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Yaz aylarında, riski azaltabilmek için günün büyük bölümünü kapalı ve klimalı ortamlarda geçirenler günde 3 litre, güneşli ortamlarda bulunanlar ise 4-5 litreden fazla su içmeli. Özellikle, nem oranı oldukça yüksek olan kentlerde böbrek taşı hastaları daha dikkatli olmalı. Ayrıca, limon suyunun bazı taşların oluşumuna engel olduğu da bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bu nedenle, günlük sıvı ihtiyacının bir kısmının limonata olarak alınması yararlıdır. Gazlı içeceklerden ise kaçınmak gerekir"
Gece çok sık idrara kalkmanın, bulantı, kusma ve idrarın hafif kanlı olmasının böbrek taşı belirtisi olabileceğine dikkati çeken Zeren, "Eğer ağrı birkaç günden uzun sürerse, idrar yaparken şiddetli yanma, yüksek ateş gibi belirtiler olursa, hemen bir uzmana başvurulması gerekir" dedi.