Sıcak hava erken doğumu tetikliyor

ADANA (İHA) - Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Balcalı Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Nejat Narlı, sıcak havalarda vücudun sıvı kaybının erken doğuma neden olduğunu söyledi.

Havaların ısınmasıyla vücudun ter atma fonksiyonlarının artmasının, özellikle anne adayları açısından çok tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini belirten Narlı, sıvı kaybının yaz aylarında azami ölçüde giderilmesi gerektiğine dikkat çekti. Anne adaylarının bol bol su ve sulu meyveler tüketmesi gerektiğini ifade eden Narlı, "Yaz aylarında yaşanan terlemeyle vücuttan atılan sıvının yeterince karşılanmaması durumunda erken doğum riski oldukça yükseliyor. Rahme giden kan basıncı sıvı kaybıyla birlikte azaldığı için rahim kasılması artıyor. Bu kasılma ise erken doğumu tetikliyor" dedi.

Reklam
Reklam

Yaz aylarında 32 haftalık normal gebelik süresinden daha az sürede yapılan doğum oranlarının yaz aylarında arttığına dikkat çeken Narlı, ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde günlük 20-30 olan doğum sayısının yaz aylarında 50 veya 60'lara ulaştığını belirterek, "Yaz aylarında erken doğum vakalarının oldukça sıklaşması, doğum ve çocuk ünitelerinin de yoğun bir şekilde çalışmasına neden oluyor. Kış aylarındaki günlük doğum vakaları yaz aylarında 2 katına kadar çıkabiliyor. Anne adayları, özellikle son dönemlerde kadın doğum uzmanlarına düzenli olarak gitmeliler ve bebeğin gelişiminin nasıl olduğunu kontrol altında tutmalılar. Sağlıklı bir doğum için kontrollerini düzenli yaptıran kadınlar, yaz aylarında ne kadar su kaybettiklerini ve vücudun ihtiyacının karşılanması için neler yapması gerektiğini öğrenerek, önlemlerini almalıdır. Kaybedilen su miktarı yeniden düzenli bir şekilde karşılanırsa erken doğum riski de azalır" diye konuştu.

Sıcaklık artışının kadın için stres kaynağı olduğunu ve bunun da su kaybını artırabileceğini hatırlatan Narlı, "Doğumun yaklaştığı süreçte sıvı tüketimi yoğunlaştırılmalıdır. Anne adaylarının terlemeye neden olacak hareketlerden kaçınılması, güneş ışınlarının dik düştüğü öğlen saatlerinde mümkün olduğu kadar dışarıya çıkılmaması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam