Sıcak hava ''sinir'' yapıyor

İstanbul (AA)- Prof. Dr. Abdülkadir Çevik, aşırı sıcaklarda vücutta hormonal değişiklikler görüleceğini belirterek, "Sıcak havalar insanları daha sinirli hale getiriyor. İnsanlar daha asabi oluyor" dedi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çevik, bu havalarda trafiğe çıkacak olanlara da tavsiyelerde bulunarak, "Normal, konforlu hava olmadığı için trafikte beklemek daha ızdırap verici oluyor. Onun için kliması olmayan arabalarla öğle sıcaklarında trafiğe çıkmamak daha doğru olur. Bir de sıcak havalarda özellikle ağır yemeklerin ardından trafiğe çıkmak daha da risk arz ediyor. Çünkü ağır yemeklerden sonra uyku eğilimi daha fazla olur" diye konuştu.
Türk Kalp Vakfı Başkanı Çetin Yıldırımakın da aşırı sıcaklar ve nemli havanın kalp krizi riskini artırdığını belirtti.

Reklam
Reklam

Yıldırımakın, sıcak ve nemli havalarda terleme ve ısı kaybı nedeniyle vücudun su kaybettiğine işaret ederek, sıcak havalarda yağlı yiyecekler yerine vücudun susuz kalmaması için sulu yemeklere itibar edilmesi, sebze ve meyve ağırlıklı yiyecekler tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Vatandaşlardan 11.00-16.00 saatleri arasında güneşe çıkmamalarını ve denize girmemelerini isteyen Yıldırımakın, soğuk su ile sık sık duş almanın önemine işaret etti.
Çetin Yıldırımakın, özellikle çocuklar ve yaşlıların olabildiğince gölgede ve kapalı ortamlarda bulunması gerektiğini belirtti.

İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım, hava sıcaklıklarının hafta sonu daha da artarak mevsim normallerinin 6-8 derece üstüne çıkacağını belirtti.
Yıldırım, boğucu sıcakların hafta başından itibaren mevsim normallerine ineceğini, kentte Pazartesi ve Salı günleri yağış beklendiğini söyledi.