ANTALYA (İHA) - Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sunar Birsöz, aşırı sıcak havanın stresi artırdığını söyledi.
Sıcak havanın kişi üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Birsöz, "Sıcak, nem gibi dış dünyanın etkileri genel stresler olarak vücudu tehdit edip, direncini azaltıyor. Bu da kişide tepkisellik, mutsuzluk, uyuşukluk ve agresiflik yaratabiliyor" dedi. Sıcak havalarda mümkün olduğunca kapalı ortamlarda bulunmanın yararlı olacağını ifade eden Prof. Dr. Birsöz, şunları kaydetti:
"Güneşin çok etkili olduğu saatlerde dışarı çıkmamak, kapalı ortama bulunmak, bol su içmek gerekiyor. Sıcakta öfke öfkeyi çektiği ve karşılıklı etkileşim söz konusu olduğu için mümkün olduğunca bu gibi durumlara maruz kalmamaya çalışılmalı. Örneğin aşıcı sıcak havada trafikte kötü araba kullananların sayısı artıyor. Bu nedenle de karşılıklı öfke patlamaları yaşanabiliyor."
Akdeniz ülkelerinin pek çoğunda 'Akdeniz yaşam tarzı'nın benimsendiğini söyleyen Prof. Dr. Sunar Birsöz, "Ancak Antalya'da, Akdeniz yaşam tarzı hakim değil" dedi. Akdeniz ülkelerinde aşırı sıcak havalarda saat 13.00 ile 16.00 arasında 'siesta' olduğunu ifade eden Prof. Dr. Birsöz, "Dinlenme saati olan bu zaman diliminde, aşırı sıcağın etkisinden bir ölçüde korunmak için işyerleri kapatılıyor. İnsanlar istirahate çekiliyor. Ancak Antalya'da aşırı sıcağa rağmen bu uygulanamıyor. Antalya, diğer şehirlerin yaşantısına uygun yaşıyor. Günlük tempoda değişiklik olmuyor" diye konuştu.
Prof. Dr. Sunar Birsöz, aşırı sıcak havanın başlı başına bir hastalığa neden olmadığını ancak var olan psikolojik bir hastalığı etkileyebildiğini kaydetti. Prof. Dr. Birsöz, "Sıcak hava uyumu zorlayıp, stres hormonunu tetiklediği zaman bazen var olan ancak henüz ortaya çıkmamış hastalıkların ortaya çıkmasında etken olabiliyor. Var olan hastalıkları da artırabiliyor. Örneğin psikotik hastalıklarda etkili olabiliyor" dedi.
Sıcak havanın en çok dışarıda çalışmak zorunda kalan kişileri etkilediğini kaydeden Prof. Dr. Birsöz, sözlerine şöyle devam etti:
"Özellikle güneş altında çalışan pamuk işçileri, karayolları işçileri, postacılar, sıcakların yarattığı stresten en çok etkilenen meslek grubundaki insanlardır. Ayrıca muhabirler de sıcak havada dışarıda haber peşinde oldukları için sıcak havadan etkilenen meslek grubuna dahildir. Bunların yanı sıra dışarıda çalışmak zorunda kalan tüm meslek grupları sıcak havanın etkisinde kalabiliyor."