Gaziantep - Yaz aylarında, güneş çarpmalarının yanı sıra özellikle kapalı mekanlarda sıcak bitkinliğinin meydana gelebileceği ve bunun ciddi sonuçlara yol açtığı bildirildi.
Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Tıp Fakültesi İlk ve Acil Yardım Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Cuma Yıldırım, sıcak çarpması şikayetinin, yaz aylarında sıklıkla karşılaşılan ciddi sağlık problemlerinden biri olduğunu söyledi.
Sıcak çarpmaları ya da sıcak bitkinliği şikayetinin daha çok, yaşlı, yatalak olan, evinden dışarı çıkmayan kişiler ile ayakkabı atölyesi, dikimevi gibi yerlerde çalışan, uzun süre cereyan olmayan sıcak ortamlarda kalan kişilerde görüldüğünü belirten Doç. Dr. Yıldırım, bu durumun özellikle çalışan kişilerde dikkat eksikliğine
yol açtığını bildirdi.
"Yaşanan dikkat eksikliği nedeniyle iş kazaları meydana gelebiliyor. Örneğin, bize makineye elini kaptırmış bir işçi getirildiğinde, kaldığı ortamı araştırdığımızda havasız bir ortamda çalıştığını ve bunun dikkatini dağıttığını tespit ediyoruz" diyen Doç. Dr. Yıldırım, bu durumun trafik kazalarına da neden olabildiğini ifade etti.
Pencereleri kapalı olan otomobilde araç kullanan şoförlerin, bir süre sonra sinirlendiğini ve kavga ettiğini ya da kazalara neden olduğunu belirten Doç. Dr. Yıldırım, şöyle konuştu:
"Trafik kazası, darp ya da iş kazasından yaz aylarında gelen kişilerin, nasıl ortamlarda kaldıklarını sorduğumuzda genelde kapalı ve havasız mekanlarda olduklarını tespit ediyoruz. Bu çok ciddi iş kazaları ve trafik kazalarına ya da çeşitli sağlık sorunlarına neden olabiliyor.
Sıcak bitkinliği, tencerenin içindeki haşlanmış sebze gibi bir durumu ortaya koyuyor. Yani insanlar 'buğulama' gibi olabiliyor. Bu tür ortamlar, ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Yaşlı, yatalak ve çocuklarda, kalp krizi, beyin kanaması, tansiyon sorunu, şeker hastalarında bayılma, böbrek hastalarında ciddi sıvı ve tuz
kayıplarına yol açabilir. Bu nedenle kapalı ortamların sık sık havalandırılması ve hava sirkülasyonunun sağlanması gerekir."