Sıcak Havalarda Kalp Damar Hastalıklarına Dikkat Edin Uyarısı

Vücutta tüm sistemlerin düzenli çalışabilmesi için vücut ısısının belirli sınırlar içerisinde olması gerektiğini belirten Çorlu...

Vücutta tüm sistemlerin düzenli çalışabilmesi için vücut ısısının belirli sınırlar içerisinde olması gerektiğini belirten Çorlu Özel Reyap Hastanesi Kardiyologu Doç. Dr. Kenan Sönmez, insan organizmasının vücut ısısını bu sınırlar içerisinde tutabilme mekanizmalarına sahip olduğunu söyledi. Sönmez, yaz mevsiminde sıcaklık ve nem artışının vücudumuzu etkilediğini ve vücut ısısını yükselttiğini bu durumda vücudun ısı kaybetme mekanizmalarını devreye sokarak vücut ıssını bu sınırlar arasında korumaya çalıştığını söyledi.

Reklam
Reklam

Vücudun ısı kaybetme mekanizmalarıyla ilgili bilgi veren Doç. Dr. Kenan Sönmez: “Sıcak havalarda özellikle deri ve deri altında yerleşmiş yüzeysel damar sisteminde genişlemeler olmakta, böylece vücut yüzeyinden ısı kaybı sağlanmakta ayrıca terleme ve solunum ile vücudumuz ısı kaybetmeye çalışır. Bu mekanizmaların devreye girmesi özellikle kalp ve damar sistemini ilgilendiren değişimlere yol açar. Çok fazla terlemeyle vücut sıvısı azalır ve elektrolit kaybı oluşur. Damarlardaki genişlemeye bağlı olarak kan bu damarlarda göllenir ve kalbe dönen kan miktarı azalır. Tansiyon düşer. Kanın yoğunluğu ve pıhtılaşmaya eğilimi artar. Bu durumda kalp kaslara ve diğer organlara yeterli kan akışını sağlayabilmek için daha hızlı ve daha güçlü çalışmak zorunda kalır. Sıcağın etkisi devam edip önlemler alınmazsa bu durum bir kısır döngü halini alarak vücut sıvısının azalması ısı kaybını zorlaştırır. Bunun sonucu vücut ısısı daha da artar. Vücut ısısında aşırı artış kalp ve sinir sisteminde, beyinde hasara yol açabilir” dedi.

Reklam
Reklam

Normal insan organizması ısı artışının ve bunu kontrol eden mekanizmaların etkilerine karşı daha dirençlidir diyen Dr. Sönmez: “Ancak, kalp damar hastalığı olanlar, kalp yetersizliği olanlar, hipertansiyonu veya düşük tansiyonu bulunanlar, ilerlemiş kalp kapak hastalığı bulunanlar sıcaklık ve nem artışının olumsuz etkilerine karşı daha duyarlıdırlar. Özellikle aşırı sıcak havalarda dışarıda yapılan egzersizler ve sportif aktiviteler bir arada olduğunda bu olumsuz etkiler daha da belirginleşmektedir” diye konuştu.

Sıcak çarpmasının bulgularını da sıralayan Doç. Dr. Sönmez: “Aşırı terleme, soğuk ve yapışkan deri, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, hızlı ve zayıf atan nabız, solunum sayısında artış, kaslarda kramp, hızlı nefes alma, tansiyon düşüklüğü, bulantı, kusma ve baş ağrısı bu bulgular arasındadır. İleri dönemde ise, sıcak ve kuru deri, terlemenin olmaması, çok yüksek ateş, bilinç bulanıklığı, şok ve ölüm olarak karşımıza çıkar. Bu belirtiler sıralı olarak ortaya çıkmayabilir. Uzun süre güneş altında kalmak, uzun süreli sportif aktivite veya çalışmak, sıvı almadan kumsalda uzun süre yatmak, ağır bulgularla ortaya çıkabilir” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Bu konuda önerilerini de aktaran Özel Reyap Hastanesi Kardiyologu Doç. Dr. Kenan Sönmez: “Giyim kuşam, beslenme, fiziki aktiviteler, çalışma, spor ve tedavide değişiklik önemlidir. Hafif ve ince giyinmek, açık renkleri tercih etmek, vücut havalanmasına olanak verecek şekilde giyinmek, başı güneş ışınlarından koruyacak şekilde geniş kenarlıklı şapka veya şemsiye kullanmak, bol sıvı almak, bunun için susamayı beklememek gerekir. Ancak kalp yetersizliği ve hipertansiyonu bulunanlar buna dikkat etmelidirler, kaybettiklerinden fazla sıvı alımı hastalık belirtilerini ortaya çıkarabilir. Bu nedenle doktorlarının önerisine göre davranmalıdırlar. Alkol ve kafein alımını sınırlamak

aşırı sıcak içeceklerden kaçınmak, azar azar sık yemek, ağır yemeklerden kaçınmak, hava sıcaklığının çok yüksek olduğu saatlerde dışarı çıkmamak, klimatize alanları seçmek, uzun süre güneş altında kalmamak, aşırı sıcaklarda vücut ısısının daha da artmasına yol açacak ağır bedensel işlerden ve sporlardan kaçınmak, fiziki aktiviteler için sabah erken ve akşam geç saatleri seçmek, koruyucu kremler kullanmak, serin duş ve banyo yapmak, gölgede çalışmak alınabilecek önlemler olarak sıralanabilir” dedi.

Reklam
Reklam

Basit önlemlerle kontrol altına alınamayan durumlarda mutlaka hekime başvurulması gerektiğine de dikkati çeken Dr. Sönmez: “Çünkü kalp ve damar hastalığı bulunan kişiler sıcak ve nem artışının zararlı etkilerine karşı daha duyarlı olmaktadır. Normal bireylerde ev koşullarında tedavi edilebilecek olaylar, kalp ve damar hastalığı olanlarda bazen hastane koşullarında tedaviyi gerektirmektedir. Kalp ve damar hastalığı bulunan bireyler sıcak yaz aylarında egzersiz ve beslenmelerini, ilaç alımlarını nasıl düzenlemeleri konusunda doktoruna sormaları ve buna göre hareket etmeleri gereklidir. Bazı ilaçların kullanılması vücudun sıcağa duyarlılığını arttırabilir. Önceden önlem almak tedavisi zor hatta imkansız olayların gelişimini engelleyecektir. Bulguları daha fazla ciddiye almak olumsuz etkilere karşı korunmanın temelidir.

Kalp damar hastalığı bulunanları, çocuklar ve yaşlıları kapıları kapalı otomobilde dışarıda bırakmamak gerekir. Bu konuda risk altındaki gruplar, yaşlılar, küçük çocuklar, diğer hastalığı bulunanlar, kronik ilaç kullanıcıları, daha önce felç geçirenler, diyabetikler, aşırı kilolular, sıcakta dışarıda fiziksel ağır işlerde çalışmak zorunda olanlar ve aşırı alkol kullananlardır” diyerek sözlerini tamamladı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: