Sıcak Ramazan Günlerinde Hayvanlar Da Unutulmamalı

HÜSEYİN KANBER - Sıcak yaz günlerde hayvanların su ve yiyecek gibi ihtiyaçlarının karşılanmasının önem taşıdığı bildirildi.

HÜSEYİN KANBER - Sıcak yaz günlerde hayvanların su ve yiyecek gibi ihtiyaçlarının karşılanmasının önem taşıdığı bildirildi. Antalya Müftüsü Ahmet Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İslam dininin insanların yanı sıra tüm canlılara önem verdiğini vurguladı. Her canlının merhamete ihtiyacı bulunduğunu dile getiren Çelik, "Her canlının beslenmeye, suya ihtiyacı var. Sadece sokak köpeklerinin değil, çevremizde yaşayan evcil hayvanların bu ihtiyaçlarını karşılayacak sistemleri oluşturmak lazım. Bu bir medeniyet çalışmasıdır. Bunu belediyeler, hayır kurumları veya vakıflar oluşturabilir" dedi. Eskiden kuşlar için vakıflar oluşturulduğunu, göçmen kuşlardan yaralanıp yere inmek zorunda kalanların tedavi edildiğini anlatan Çelik, şöyle devam etti: "Canlıların hepsinin yaşantımızda, doğanın dengesinde yeri vardır. Biz oruç tutuyoruz diye hayvanlara eziyet edilmemelidir. Orucu insanlar tutar. Bilakis oruç tutmak bize o empatiyi yaptırmalı. Orucun hikmetlerinden biri de aç ve susuz kalan bir insanın neler yaşadığını, aç susuz bir hayvanın, Allah'ın yarattığının ne sıkıntı çektiğini düşündürmektir. Orucun bize kazandırdıklarından biri de bu olmalıdır. Oruç konuşarak değil, yaşayarak tutulmalıdır." - Sıcak ve uzun günlerde oruç tutmak Müftü Çelik, oruç ibadetinin bir irade eğitimi, nefis muhasebesi olduğuna işaret etti. Hayatın her zaman düz bir yol olmadığını, iniş çıkışlar bulunduğunu dile getiren Çelik, orucun bu tür durumlarda insanlara zorluklara karşı göğüs germe gücü verdiğini belirtti. Geçtiğimiz yıllarda yoğun olarak gelen sıcak havada nasıl oruç tutulacağıyla ilgili soruların bu yıl gelmediğini bildiren Çelik, şöyle konuştu: "Antalya'nın nem ve sıcağında oruç tutmak, gerçekten güçlü bir sabır ve irade gerektiriyor. Bütün kardeşlerime bu iradeye sahip olmalarını tavsiye ediyorum. Oruç, ebedi susuzluğa karşı bir nebze olsun dünya susuzluğu, bir nebze dünya açlığıdır. Bu nedenle inananlar olarak bu zorluklara katlanmak lazım. Çok iyi bilinmelidir ki ibadetin zorluk derecesine göre sevabı da daha fazladır." Çelik, orucun ibadet olmasının yanı sıra bir kültür faaliyeti olduğuna dikkati çekerek, "Sokaklar iftar vaktinde boşalıyor. Camiler, teravih vakitlerinde dolup taşıyor. İftarlar, mahya, teravihler, sahur ışıkları, bunların hepsi ramazan ayının birer kültür objeleridir. Oruç, insanı sarıp sarmalayan bir kültürdür" dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: