Sıcak ve nemli havalarda cilt bakımı

Aşırı nemli sıcak havalar kuru ciltleri daha da kurutuyor, yağlı ciltlerin salgılarını artırıyor, bu arada terleme nedeniyle de cilt yüzeyi kuruyup açılan gözenekleri tıkayarak sorunlara yol açıyor. Uzmanlar, cilt bakımının da hava durumuna göre yapılmasını öneriyor.

Ozon tabakasının delinmesi ile zararlı etkileri artan güneş, dünyayı daha fazla ısıtıyor. Yoğun nemli bir hava da ona eşlik ettiğinde bedenimizin hava sıcaklığını birkaç derece daha fazla hissetmesine neden oluyor. Aşırı ısı nedeniyle gözenekler açılıyor, açılan gözenekler en ufak tozlardan bile etkilenerek tıkanabiliyor, kuru ciltler nem kaybederek daha da kuruyor, yağlı cilt yüzeyi de nem kaybediyor ve kuruyor, ama sıcak havaya tepki olarak daha çok yağlanıyor, yağlı ciltte salgılar artıyor, kuruyan yüzey nedeniyle tıkanmış gözeneklerde akneler oluşuyor.

Reklam
Reklam

Aşırı sıcaklar organizmayı çok yoruyor. Uzmanlar, bu nedenle fazla enerji sarfetmekten kaçınılması gerektiğini vurgulayarak, "Hafif giyinip, hafif beslenmeli, terleyerek kaybedilen mineralleri bol sıvı içerek karşılamalı, yoğurt ve ayran gibi dengeleyici ve serinletici sıvılar alınmalı, alerjilere karşı hazırlıklı olmalı ve serinlemek adına klimalara ve vantilatörlere fazla rağbet edilmemelidir" diyor.

YAZ MEVSİMİ İÇİN ÖNERİLER

Uzmanlar, yaz mevsimini sağlıklı geçirmek için basit ancak etkili şu önlemlerin alınabileceğini belirtiyor: "Güneşli günlerde giysilerinizde açık renkleri ve özellikle de ışığı yansıtarak sizi aşırı sıcaklıktan koruyan beyaz rengi tercih edin. Yaz sıcaklarında terleten ve nemli ortamlara yol açarak mantarlara ideal zemin hazırlayan sentetik giysilerden kaçının; pamuklu çamaşırlar kullanın ve çamaşırlarınızı hergün değiştirin. Klimalar ve vantilatörleri sıcaklarda çok severiz. Ancak klima ile soğutulmuş kapalı mekanlardan dışarıya, aniden sıcağa çıkmak da organizmada şok etkisine neden olur. Ayrıca klima ve vantilatöre maruz kalmak göz alerjisi, adale tutulması ve baş ağrısına da yol açabilir. Göz alerjisinin bir başka nedeni de keskin güneş ışıklarıdır. Bu nedenle güneş altında iken şapka ve güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Yüzme havuzları yerine denizi tercih edin. Eğer kenttte yazın keyfi çıkarılmak isteniyorsa, kalabalık havuzlarda mantar ve mikrop kapma riski yüksek olacağından özellikle kadınların kalabalık havuzlardan kaçınmalarında yarar var. Mümkün olduğunca öğle saatlerinde dışarda olmayın, özellikle kentlerde asfalt yollarda, binaların arasında hava sıcaklığı daha da artar."

Reklam
Reklam

Yaz aylarında nemli sıcak havalarda her cildin türüne göre ürün seçimi her zamankinden daha fazla önem kazanıyor. Zira her cildin nemli hava ve güneşe tepkisi ve savunması farklıdır. Yoğun nem yüklü havaları cilt sevmiyor, çünkü terle birlikte mineraller de kaybediliyor, bu da cilt dokularında zayıflamaya neden oluyor. Cilt aşırı nemli havada gevşiyor, bu arada doğal fonksiyonları ve savunma sistemi de zayıflıyor. Bu aylarda ağır bakım ürünleriyle cildi zorlamamak gerektiğini belirten uzmanlar şu önerilerde bulunuyor:

CİLT BAKIMI NASIL OLMALI?

"Cilt bakım ürünlerinizi rafa kaldırın, ancak ciddi koruma tedbirlerini elden bırakmayın. Cildi rahatlatmak için bol bol su çarpın yüzünüze, yağlı ciltlerde günlük temizlik için jel temizleyiciler kullanılmalı, kuru ciltler için yumuşak temizleyiciler tercih edilmeli. Yağlı ciltlerde yumuşak arındırma işlemleriyle nemini kaybedip kuruyarak gözenekleri tıkayan ölü hücreler arındırılmalı ki (peeling yapılmalı) cilt nefes alsın ve rahatlasın. Yaz bakımınız için güneşten koruma faktörlü nemlendiricileri seçin. Haftada birkaç kez (cilt türüne ve ihtiyacına göre) nem maskesi yapın. Mineral ve vitamin desteği vermek için yosun ve deniz mineralleri içeren maskeler uygulayın. Serinlik veren, sakinleştirici ve stres giderici günlük bakımlar yapın. Denize giriyorsanız, her suya girişten sonra yüz ve vücut için güneş ürünlerini asla ihmal etmeyin. Deniz suyu, içeriğindeki mineraller nedeniyle cildi toparlayıp güçlendirir ama güneş altında kalmamak şartıyla. Sudan çıktığınız zaman mutlaka duş almalısınız."

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: