Özellikle şehirlere ve kıyılara yaz aylarında hakim olan nemli ve sıcak havanın, daha çok çocuk, yaşlı, hasta ve kilolularda bir çok sağlık problemlerine yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, bu sebeple bol su içilmesini, yemeğin az ama sık öğünler şeklinde yenilmesini, sulu ve hafif şeylerin tercih edilmesini önerdi.
Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin küresel ısınmayla ilgili üçüncü değerlendirme raporuna göre, önümüzdeki yıllar Kuzey Avrupa ülkelerinde daha fazla sel görülebilecekken, Türkiye ile beraber Güney Avrupa'nın çok daha sıcak ve yazları kurak olacağını bildirerek, "Bu sebeple, halkımızın, medyadan aldığı bunaltıcılık ile ilgili bilgilerin ne anlama geldiği ve ne tür tedbirleri alması gerektiği ile birlikte ısı krampları, ısı bitkinlikleri ve ısı çarpmalarında ilk yardım konusunda sürekli olarak bilgilendirilmesi ve eğitilmesi gerekiyor" dedi.
Sıcak havalarda terlemenin, canlılar için doğal soğuma mekanizması olduğunu vurgulayan Prof. Kadıoğlu, "Havadaki yüksek nem, vücuttan terin buharlaşmasını yavaşlattığı için, sıcak-nemli havalar insanları bunaltır ve hava sıcaklığını daha fazla hissetmelerine sebep olur. Örneğin, sıcaklığın 32 santigrat derece ve nemin yüzde 70 olacağı bir günde, insanların hissedeceği hava sıcaklığı 41 santigrat derecedir. Böyle günlerde (termometre ile ölçülebilecek) hava sıcaklıklarına ilave olarak insanların da nemden dolayı hissedeceği sıcaklıkların bilmesi gerekir" diye konuştu.
Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Türkiye'de, özellikle de şehirlere ve kıyılara yaz aylarında hakim olan nemli ve sıcak havanın bunaltıcı olduğunu ifade ederek, "Daha çok çocuk, yaşlı, hasta ve kilolularda olmak üzere, bir çok sağlık problemlerine sebep olabilir. Bu sebeple, halkımızın medyadan aldığı bunaltıcılık ile ilgili bilgilerin ne anlama geldiği ve ne tür tedbirleri alması gerektiği ile birlikte ısı krampları, ısı bitkinlikleri ve ısı çarpmalarında ilk yardım konusunda sürekli olarak bilgilendirilmesi ve eğitilmesi gerekiyor" dedi.
Yazın, vücudun normal sıcaklığını koruyabilmek için herhangi bir sıvıya değil, özellikle suya ihtiyaç duyduğunu söyleyen Prof. Dr. Kadıoğlu, şu önerilerde bulundu:
"Bol su için. Susamasanız bile, vücut sıcaklığının aşırı artmasını önlemede vücudunuza yardımcı olmak için su için. Az ama sık öğünler şeklinde yiyiniz. Metabolik ısıyı artırdığı için, yüksek miktarda protein içeren yiyeceklerden kaçının, sulu ve hafif şeyleri tercih edin. Evcil hayvanlarınızı da içeride tutun ve su kaplarını daha sık doldurun. Dışarı çıkmak zorundaysanız, hafif kumaştan yapılmış, açık renkli ve vücudu sıkı şekilde sarmayan giysileri tercih edin. Hareketlerinizi yavaşlatın. Dışarıda fiziki güç harcayarak yapacağınız bir işiniz varsa, onu sabahın erken saatlerinde yapın."