Sıcaklar Kar Helvacıların Yüzünü Güldürdü

Aydın’da mevsim normalleri üzerinde seyreden ve hayatı olumsuz etkileyen sıcak hava kar helvacıların yüzünü güldürdü....

Aydın’da mevsim normalleri üzerinde seyreden ve hayatı olumsuz etkileyen sıcak hava kar helvacıların yüzünü güldürdü. Aydın’da birçok esnaf aşırı sıcak nedeniyle işlerin durgunluğundan dert yanarken, kar helvacılar vatandaşların uğrak yeri haline haldi. Asırlık serinleme yöntemi ile hararetini söndürmeye çalışan Aydınlılar, en doğal serinleme yönteminin kar helvası olduğunu söylediler.

Aydın’da çeyrek asırdan bu yana baba mesleği kar helvacılığı sürdüren Rıdvan Kibar, aşırı sıcaklarda en güzel ve en doğal serinleme yönteminin kar helvası olduğunu belirtti. Doğal kar ile makine aracılığı ile yapılan buzdan kırılarak yapılmaya çalışılan suni karın ayırt edilmesi gerektiğini belirten Rıdvan Kibar, sağlığına düşünen herkesin doğalı tercih etmesini önerdi.

Reklam
Reklam

Her sektörde olduğu gibi asırlık kar helvasının da teknolojiye yenilmek üzere olduğunu belirten Kibar, “Bizim sattığımız kar, Paşayaylası ya da Madran dağı zirvesinde kışın yağa karların doğal olarak dağların tepelerinde kazılan kar kuyularında muhafaza ediliyor. Yazın havalar ısındığında kuyudan çıkarılan karları getirip, çeşitli meyvelerin şurupları ile karıştırılarak yapılan kar helvasının asırlara dayanan bir mazisi var. Gelişen teknoloji ile birlikte bir çok makine buzu kırıp kar görünümüne kavuşturarak çeşitli renklendirici ve aroma ile karıştırılıp doğal kar helvasına alternatif oluşturulmaya çalışılıyor. Ancak şu iyi bilinmelidir ki doğal kar helvasının ne boğaza ne de sağlığa olumsuz bir etkisi yoktur. Fakat doğal olmayan elektrikli makinelerle suyun dondurulup sonra kırılarak oluşturulmaya çalışılan kar ile doğal karın aynı kefeye konmaması lazım” diye konuştu.

Yaz sıcaklarında insanların içini serinleten ve ilk olarak Roma İmparatoru Neron tarafından gladyatör dövüşlerini seyrederken tüketildiği öğrenilen kar helvası aradan binlerce yıl geçmesine rağmen halen Aydın’da çokça tüketiliyor. Doğal olduğu için boğazlara zararı olmadığı belirtilen karhelvası Aydın’da aynı zamanda bir geçim kapısı haline gelmiş. Havaların ısınması ile birlikte şehrin değişik yerlerinde kurulan özel tezgahlarda satılan kar helvasının müdavimleri de var.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: