Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre bugün sıcaklıklar 7 derece daha artacak. Vatandaşları saat 10.00 ile 17.00 arasında dışarı çıkmamaları hususunda uyaran uzmanlar, bol bol sıvı tüketilmesini tavsiye etti.
Hava sıcaklıkları ile alakalı İHA’ya açıklama yapan İnegöl Devlet Hastanesi Basın ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Başhekim Yardımcısı ve Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Hayrettin Göçmen, "Küresel sıcak dalgaları 1970’lerin sonlarından itibaren bariz şekilde artmaya başlamıştır. Bu dalgalar özellikle kalp-damar, beyin-damar ve solunum hastalıklarına bağlı ölümleri tetiklemektedir. Şehirlerde ortaya çıkan sıcak dalgalarının etkisi daha fazla olur. 35°C sıcaklıklara erişen 2003 sıcak dalgası Avrupa çapında 40 binden fazla insanın ölümüne sebebiyet vermiştir. Bilhassa kardiyovasküler, serebrovasküler ve solunum yolu hastalığı olan yaşlılar, ısı artışından etkilenmektedir. İtalya’da 2003 yazında 65 yaş üstü olanlar sıcak günlerde daha yüksek solunum hastalığı riski ve yüzde 34 daha yüksek ölüm riski yaşamışlardır. Sıcak dalgası sırasında uygun iklim kontrolü olmayan bir hastanede, sıcak ile ilişkili ölüm oranları kadınlarda ve KOAH hastalarında daha yüksek bulunmuştur" dedi.
SICAKLAR RUH SAĞLIĞINI DA ETKİLİYOR
Sıcaklık dalgaları gibi aşırı iklim olaylarının ruh sağlığını olumsuz etkilediğine işaret eden Dr. Göçmen, "2004 tsunami felaketinde Sri Lanka’da sahil kesimindeki çocukların yüzde 14-39’unda post travmatik stres bozukluğu görülmüştür. Yurdumuzu etkisi altına alan sıcak hava dalgası, 'termal stres' olarak da bilinir. Bu tablo yaşlılık, çocukluk ve kronik hastalık durumu gibi vücudun sıvı elektrolit dengesinin ayarlanmasında sıkıntı yaşandığı durumlarda ölümle neticelenen sağlık problemlerine sebep oluyor. Karşılanamayan sıvı kaybı, senkop, kramplar, bitkinlik ve inme gibi birçok klinik tablolara yol açabilir. Aynı zamanda su ve tuz kaybı, tansiyon ve serebral ve koroner tromboza (pıhtılaşmalara) sebebiyet verebilir" diye konuştu.
SIVI TÜKETİLMELİ
Özellikle hava sıcaklığının en yüksek olduğu 10.00-17.00 saatleri arasında mecbur kalınmadıkça açık havada bulunulmaması gerektiğinin altını çizen Başhekim Yardımcısı Dr. Göçmen, "Aşırı terleme ile olan sıvı ve elektrolit kayıpları göz önünde bulundurularak, günlük alışkanlıklarımızdan daha fazla sıvı tüketilmelidir. Suyun yanı sıra elektrolit açısından zengin olan ayran, maden suyu veya meyve suyu tüketimine önem verilmeli" ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz