Sıcaklara yenilmeyin

Aşırı sıcağın yarattığı nefes alamama, ateş basması, baş dönmesi, yorgunluk, halsizlik gibi şikayetlere karşı önlem alabilirsiniz.

Acıbadem Adana Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Cengiz Boğa, sıcakta çalışmak zorunda olanlara günde 2 litre su tüketmelerini, tuzlu ayran içmelerini, sebze ve meyve yemelerini önerdi. İşyerlerinde ise klimaların ısısının kademeli olarak düşürülmesini, temizliğinin düzenli yapılmasını öneren Dr. Boğa, su sebilleri konularak çalışanların su ihtiyacının karşılanması gerektiğini söyledi.

Sıcaklıkların artması fizyolojik stres, hastalık, hatta ölüme bile yol açıyor. Sıcak vurgunları, vücutta sıcaklığın 40.6 dereceyi aşması durumunda ölüme neden oluyor. Vücudun bu sıcaklık derecesine yaklaşması ise, ölümcül olmasa da vücutta su ve tuz kaybıyla ortaya çıkan ağır zararlara yol açıyor.

Reklam
Reklam

Aşırı sıcaklardan etkilenmemek mümkün değil. Özellikle de yüksek sıcaklıkta çalışmak, motivasyonu da olumsuz etkiliyor. Acıbadem Adana Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Cengiz Boğa, alınacak önlemlerle bu sıcak fırtınanın etkilerinin hafifletilebileceğini söylüyor. İşte o önlemler:

SICAKLARA KARŞI ŞU ÖNLEMLERİ ALIN

•Hareketlerinizi yavaşlatın: Ağır çalışmalar yavaşlatılmalı veya günün en serin zamanında yapılmalıdır. Risk altında bulunanlar en uygun serin yerlerde bulunmalıdırlar.

•Yaz kıyafetleri giyin: Hafif açık renkli kıyafetler ısıyı ve güneş ışınlarını yansıtır ve vücudun normal sıcaklığını korumasına yardımcı olur. Sentetik kıyafetler yerine pamuklu kıyafetler tercih edilmelidir.

•Vücut sıcaklığını artıracak yiyeceklerden kaçının: Protein gibi metabolik ısı üretimini ve aynı zamanda su kaybını artıran yiyeceklerden kaçınılmalıdır.

•Su veya alkol içermeyen sıvıları bol miktarda için: Vücudumuz serin kalmak için suya ihtiyaç duyar. Kendinizi susamış hissetmiyor olsanız dahi bol bol su tüketin. Ancak, epilepsi, kalp, böbrek ve karaciğer hastaları, sıvı kısıtlayıcı diyet yapanlar, idrar tutma problemleri olanlar sıvı tüketimlerini artırmadan önce bir doktora danışmalıdır. Alkollü içecekleri de içmemekte fayda var.

Reklam
Reklam

Doktor tarafından önerilmemişse tuz tabletlerini almayın: Tuz kısıtlayıcı diyette olanlar tuz tüketimlerini arttırmadan önce mutlaka bir doktora danışmalıdır.

• Klima bulunan alanlarda daha fazla zaman harcayın: Evlerdeki ve işyerlerindeki klimalar ısı kaynaklı tehlikeleri azaltır.

•Güneş altında fazla kalmayın: Güneş yanıkları ısı dağıtım işlemini çok güçleştirir.

•Çocukları ve küçük ev hayvanlarını kapalı otomobilde asla yalnız başlarına bırakmayın: Kapalı bir araçta sıcaklık 60 dereceye çıkabilir. Böyle bir sıcaklığa maruz kalma ölümle sonuçlanabilir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: