Sıcaklarda satışları patladı

Hava sıcaklıklarının 48 dereceyi aştığı Şanlıurfa’da insanlar asitli içeceklerin yerine meyan kökü şerbetiyle serinliyor...

Hücreleri yenilediği, vücuttaki sıvı açığını gidererek böbreklerin daha rahat çalışmasını sağladığı 50 mucize bitkiden biri olan meyan kökünden yapılan meyan şerbetinin sıcaklarla birlikte satışlarında da patlama yaşanıyor.

Şanlıurfalılar, Ramazan’da da iftar sofralarının başköşesinde bu içeceği bulunduruyor. Daha çok yazın ve Ramazan aylarında satışları artan meyan şerbeti, şehrin birçok cadde ve sokağında karşımıza çıkıyor.

Özel kıyafetleri ve satış için kullandıkları aksesuarlarıyla, meyan şerbeti yapan ya da satanlar şakırdattıkları taslarıyla müşterilerinin ilgisini çekiyor. Termometrelerin 48 dereceyi geçtiği Şanlıurfa’da, buz gibi meyan şerbeti içmenin tadına varanlar bu içecekten vazgeçemiyor.

Reklam
Reklam

Şanlıurfa’da sayıları giderek artan meyan şerbeti satıcılarının birçoğunun ilgili bakanlıktan aldığı sertifikası da bulunuyor. Tüm dünyada popüler olan kolalı içeceklerin ana maddelerinden birini de oluşturan meyan kökünden yapılan şerbet, Osmanlı'dan beri tüketiliyor. Bardağı 50 kuruştan satışa sunulan meyan şerbeti diğer meşrubatlardan ucuz olması nedeniyle de tercih ediliyor. Meyan şerbetini Şanlıurfa’ya gelen yerli ve yabancı turistler de çok seviyor. Turistlere göre meyan şerbetinin değişik bir tadı var ama güzel.

AİLENİN TAMAMI MEYAN ŞERBETİ SATICISI

Meyan şerbeti satıcılarından biri de Şanlıurfalı 60 yaşındaki Naci Okkaş. Onu Şanlıurfa’da tanımayan yok.4 oğlu ile birlikte meyan şerbetçiliği yapan Hacı Naci, yaptıkları işin dedesinden, babasından gelen bir meslek olduğunu söylüyor.

GÜNDE 200 LİTRE MEYAN ŞERBETİ SATIYOR

Bakanlık sertifikası bulunan Hacı Naci, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte meyan şerbeti satışlarının 3 kat arttığını belirtti. Önceleri günde 50 litre sattığını hatırlatan meyan şerbetçi Hacı Naci, son bir hafta içerisinde sıcakların artış göstermesiyle günlük satışlarının 200 litreye ulaştığını anlattı.

Reklam
Reklam

YARIM ASIRDIR MEYAN ŞERBETİ SATIYOR

Meyan şerbeti hazırlıklarını kış aylarında başladığını aktaran Hacı Naci, daha çok Birecik’te Fırat Nehrinin kıyılarında yetişen meyan köklerini toplayarak bu işi yaptığını dile getirdi. Kışın Fırat Nehri kıyalarındaki köylülere görüşüp meyan bitkisinin yetişmesiyle de bu köylülere parayla toplattırdığını hatırlatan Hacı Naci, 50 yıldır meyan şerbeti sattığını söyledi.

İşte köylerde toplandıktan sonra pazarda satılan ve şerbet yapılarak içilen meyan kökünün uzun soluklu serüveni...

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: