Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, kamuoyunda 'Sicil Affı' olarak bilinen tasarının kanunlaşması halinde, bu kanun yürürlüğe girdiği tarihten önce veya kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde borçların ödenmesi halinde borcun tamamının ödenmesiyle kişi ve kurumların Merkez Bankası'nın kara listesinden silineceğini belirtti.
TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu, kamuoyunda 'Sicil Affı' olarak bilinen Karşılıksız Çek ve Protestolu Senetler ile Kredi Kartları Borçlarına İlişkin Kayıtların Dikkate Alınmaması Hakkında Kanun Tasarısı'nı görüşüyor. Komisyonda konuşan Bakan Çağlayan, Türk ekonomisinin güçlendirilmesi amacıyla kredilendirme faaliyetlerinin desteklenmesinin bir ihtiyaç olarak ortaya çıktığını söyledi. Çağlayan, ancak yüksek faizler ve öngörülemeyen bazı finansal dalgalanmaların bazı kişi ve kuruluşların istememesine ve iyi niyetine rağmen ekonomik faaliyetleri esnasında çek senet ve kredi kartlarına ilişkin taahhütlerini zaman zaman yerine getirememelerine sebep olduğunu belirtti. Bu durumdaki kişi ve kurumların Merkez Bankası'nın 'kara listesi'ne alındıklarını belirten Çağlayan, Merkez Bankası'nın bu kayıtlarının kredilendirme ve çek hesabı açma işlemlerinde, kredi talebinde bulunan kişi ve kurumların daha önceki çek, senet ve kredi kartı ödeme kabiliyetlerine ilişkin bir kariyer teşkil ettiğini söyledi.
Bunun neticesi olarak da, daha sonra ödenmiş olsalar bile karşılıksız çek, protestolu senet ve kredi kartı kayıtlarının, kredilendirme ve çek hesabı açma işlemlerine engel olabildiğini vurgulayan Çağlayan, şunları kaydetti: "Açıklanan kredilendirme problemlerinin ortadan kaldırılması ve ülkemiz ekonomisinin güçlendirilmesi amacıyla, kredi faaliyetlerinin desteklenmesi bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmıştır. Açıklanan gerekçelerle kamuoyunda sicil affı olarak adlandırılan ve 3 maddeden oluşan bu kanun tasarısı hazırlanmıştır. Bu tasarının kanunlaşması halinde;
1- Ödeme tarihi bu kanun yürürlüğü girdiği tarihten önce olup da, kullandığı nakdi ve gayrı nakdi kredinin ödemelerini aksatan gerçek ve tüzel kişilerin, ticari faaliyette bulunan ve bulunmayan gerçek kişilerin ve kredi müşterilerinin, karşılıksız çıkan çek, protesto edilen senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarına ilişkin kayıtlarının söz konusu borçların, bu kanun yürürlüğe girdiği tarihten önce veya bu kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde ödenmesi veya alacaklı kuruluşlarca yeniden yapılandırılması halinde borcun tamamının ödenmesini müteakiben, Merkez Bankası'nda tutulan kayıtlardan silinecektir.
2-Merkez Bankası'nca kayıtların silinmesinden sonra bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri ve tüketici finansman şirketlerince yapılacak kredilendirme, çek karnesi verilmesi ve diğer işlemlerde silinmiş kayıtlar dikkate alınmayacaktır. Tasarının özünü Merkez Bankası'ndaki kayıtların silinmesi ve bu kayıtların kredilendirme kuruluşlarınca dikkate alınmaması oluşturmaktadır. Tasarının kanunlaşması halinde, çok sayıda KOBİ'nin, esnaf ve sanatkarın önü açılacak ve bu kesimler yeni kredilendirme imkanlarına kavuşmuş olacaklardır."
Bakan Çağlayan pazartesi günü yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda, karşılıksız çek, bireysel krediler, tüketici kredileri ve kredi kartlarını ele aldıklarını söyledi. Bu konularla ilgili teknik çalışmaları başlattıklarını ifade eden Çağlayan, gereken hallerde ilgili düzenlemelerin gerçekleştirileceği bir sürecin başlamış olduğunu belirtti. Çağlayan, bu süreçle beraber, özellikle son yıllarda aslında yanlış bir amaçla kullanılmaya başlanmış olan ama doğru bir amaçla Türk Ticaret Kanunu'na
(TTK) konulan ve bir istismara yol açmış olan TTK'nın 711. maddesinin 2. fıkrasında belirtilmiş olan 'rızanın dışında çek ve bununla ilgili çıkan problemlerin önünün alınması' noktasında da önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi. Çağlayan, "Bir çekin zorla alınması veya bir çekin rızası dışında alınması noktasında, aslında bunları korumak için getirilmiş olan bir düzenlemeyi maalesef bazı kesimler yanlış değerlendirerek ve kullanarak, ödemeleri gereken tarihte çekleri ödememek için, haksız olarak, etik olmayan bir davranış biçimiyle kullanmaya kalkışmışlardır" dedi. Çağlayan bununla ilgili hükümet olarak teknik bir çalışma başlattıklarını söyledi.
Öte yandan Komisyon ayrıca, Markaların Korunması Hakkında KHK'de Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve Rekabetin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı da görüşecek.