Şiddet biçim değiştiriyor

Şiddet olaylarının, üslup ve tarz değiştirdiği bildirildi.

Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Gümüş, çeşitli illerde işledikleri seri cinayetlerle ilgili tutuklanan Mehmet K. ve Yiğit B. ile son iki gün içerisinde Adana, Mersin ve Hatay'da meydana gelen 5 olayda 10 kişinin öldürülmesinin genel olarak bir amaç çerçevesinde yapılmadığını gözlemlediğini söyledi.

Prof. Dr. Gümüş, cinayetlerin, insanların hedef ve amaçlarını kaybetmeleri, gelecekten ümitsiz olmaları nedeniyle arttığını ve bu cinayetlerin sosyolojik anlamda "anomi" diye nitelenen "normsuzluk, kuralsızlık" şeklinde gerçekleştiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Bu iki unsurun birleşmesinin bireyi beklenmedik bir zamanda saldırgan yapabildiğini belirten Prof. Dr. Gümüş, "Bu duruma gelen birey, beklenmedik kişi ve hedeflere yönelik, hiç beklenmedik bir üslup ve tarzla saldırganlaşabiliyor, hatta koruması gerektiği eşi, çocuğu, anne-babası ve kardeşi gibi çok şeyi görmezden gelebiliyor" dedi.

Prof. Dr. Adnan Gümüş, artan şiddet ve cinayet olaylarının altında yatan temel nedenin tüm dünyayla birlikte Türkiye'de de artan işsizlik sorunu ve bireylerin gelecekten duyduğu ümitsizlik olduğunu da vurguladı.