ANKARA (İHA) - Türkiye'de hemşirelerin yüzde 91.1'inin sözel, yüzde 8.9'unun da fiziksel şiddetle karşılaştıkları ortaya çıktı. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde sağlık çalışanları sağlık sistemindeki çeşitli aksaklıklarla birlikte, kişilerin artan beklentilerine paralel olarak giderek daha fazla şiddete uğruyor.
İzmir Atatürk Sağlık Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi İlknur Pektaş ve Doç. Dr. Olcay Çam'ın birlikte yaptıkları bir araştırmaya göre, iş yeri şiddeti, çalışanlar üzerinde olumsuz sonuçlara neden olmakla birlikte fiziksel, psikolojik, sosyal kayıpları da beraberinde getiriyor. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde sağlık profesyonelleri, sağlık sistemindeki çeşitli aksaklıklarla birlikte, kişilerin artan beklentilerine paralel olarak daha fazla şiddete uğruyor. Bu durum sağlık sisteminin önemeli bir noktasını oluşturan hemşireleri de olumsuz etkiliyor.
Adli Psikiyatri Dergisi'nde yer alan araştırma makalesine göre, Türkiye'de yapılan bir araştırmada, meslek gruplarına göre şiddete uğrama oranlarının pratisyen hekimlerde yüzde 67.6 ve hemşirelerde yüzde 58.4 olarak saptandığı kaydediliyor. Makalede, İzmir'de yapılan bir araştırmada, acil servislerde çalışan hemşirelerin yüzde 98.5 gibi büyük bir bölümünün sözlü, yüzde 19.7'sinin ise fiziksel şiddetle karşılaştığı ifade ediliyor.
Acil servis çalışanlarıyla yapılan benzer bir araştırmada, 195 sağlık çalışanından, herhangi bir şiddet türü ile karşılaşan hemşirelerin oranının yüzde 80.8. Kocaeli'nde yapılan bir araştırmada, çalıştıkları ortamda hemşirelerin yüzde 91.1'inin sözel, yüzde 8.9'unun da fiziksel şiddetle karşılaştıkları belirtiliyor. 2002 yılında Ankara ve Sivas'ta yapılan bir araştırmada da, araştırmaya katılanların yüzde 28.4'ünün hemşire olduğu, sağlık çalışanlarının 61.1'inin sözel, yüzde 5.6'sının fiziksel ve yüzde 23.3'ünün tehditle karşılaştığı tespit edildi.