Şiddet Mağduru Kadınların Adresi: Baro

Antalya Baro Başkanı Alper Tunga Bacanlı, baro bünyesindeki Kadın Hakları Kuruluna başvuranların yüzde 95'ini boşanan ve eşinden şiddet gören kadınların

Antalya Baro Başkanı Alper Tunga Bacanlı, baro bünyesindeki Kadın Hakları Kuruluna başvuranların yüzde 95'ini boşanan ve eşinden şiddet gören kadınların oluşturduğunu söyledi.

Bacanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antalya'da son bir hafta içinde 3 kadının öldürüldüğünü, bir kadının da eşi tarafından darp edildikten sonra tabanca ile yaralandığını hatırlatarak, kadına şiddet konusunun kanayan yara haline geldiğini belirtti.

Kadın haklarının korunması, şiddet mağduru kadınların hukuki açıdan savunulması konularında Antalya Barosu bünyesinde Kadın Hakları Kurulu oluşturulduğunu anlatan Bacanlı, "Şiddet sadece vurmakla, dövmekle olmaz. Ekonomik ve sosyal açıdan da kadınlar şiddete maruz kalıyor. Kurulumuza başvuranların yaklaşık yüzde 95'ini boşanan ve eşinden şiddet gören insanlar oluşturuyor" dedi.

Reklam
Reklam

Kadın Hakları Kurulunun baroya müracaat eden kadınlara ücretsiz avukat tayin ettiğini bildiren Bacanlı, 26 Mart'ta şiddet mağduru kadınların kurulda nöbetçi avukat ile baş başa görüşmeleri konusunda karar aldıklarını, haftada 4 ya da 5 şiddet mağduru kadının müracaatta bulunduğunu ifade etti.

Toplumda kadına yönelik şiddetin vahim boyuta ulaştığını söyleyen Bacanlı, "Tehdidin, hakaretin yasal çerçevede çok fazla yaptırımı yok. 2 yıldan az cezalarda tutuklamaya başvurulmuyor. Maalesef ciddi yaptırımlar için illa birinin canına kastedilmesi, vücut bütünlüğüne zarar verilmesi gerekiyor. Bu konuda maalesef yasalarımız yetersiz" diye konuştu.

Antalya'da belediye sınırlarında kadın sığınma evi olmamasından yakınan Bacanlı, şiddete maruz kalan kadınların korunması amacıyla sığınma evlerinin oluşturulması için belediyelere müracaat ettiklerini ancak olumlu yanıt alamadıklarını kaydetti.

Olay ölümle sonuçlandığında zanlının müebbet hapis cezası ile yargılandığını dile getiren Bacanlı, "Bir kadın hayatını kaybettikten ya da eskisi gibi yaşamını eskisi gibi sürdüremedikten sonra en ağır cezayı verseniz ne faydası var. İnsanları buna iten nedenlerle mücadele etmek gerekiyor" dedi.

Reklam
Reklam

-Tehdit ve hakarete 3 aya kadar hapis cezası-

Antalya Barosu Kadın Hakları Kurulu Üyesi Avukat Devrim Karadeniz Peker de eski eşlerin kadın cinayetlerinin faili olmasını "sürpriz" olarak değerlendirmediklerini belirtti.

Boşanan kadınların büyük bölümünü şiddetten kurtulmak isteyenlerin oluşturduğuna dikkati çeken Peker, bazı kadınların boşandıktan sonra da şiddetten kurtulamadıklarını, ölüme kadar giden olayla karşı karşıya kaldıklarını bildirdi.

Kadınların boşandıktan sonra eski eşine yönelik koruma tedbir kararı aldırabileceklerini vurgulayan Peker, şöyle devam etti:

"Kadınlar eski eşinin şiddetine, hakaretine, tehdidine maruz kaldığında mahkeme ya da en yakın kurula başvurarak koruma kararı isteyebilir. Hakim ya da mülki amirin vereceği koruma kararıyla eski eşin kadına yaklaşması, iletişim araçlarıyla rahatsız etmesi yasaklanabilir. Eski eş tedbir kararına rağmen rahatsızlık veriyorsa tehdit, hakaret ediyorsa kadının başvurusu üzerine 3 gün ile 3 ay arasında zorlama hapsi verilebiliyor."

Reklam
Reklam

Peker, erkeğin egemen olduğu bir sistemde yaşanıldığını ifade ederek, kadınların genelde toplum ya da erkekler tarafından kendilerine biçilen rolü oynadığını, aykırı hareket ettiğinde şiddet ya da öldürülmekle cezalandırıldığını öne sürdü. Peker, kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda daha aktif çalışma yapılması gerektiğini kaydetti.

Muhabir: Hatice Özdemir

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: