Şiddetin gölgesinde referandum

Üç ay içinde çok partili seçimlerin yapılmasının önünü açan referandum sırasında çatışmalar devam etti. Çoğu Humus'ta olmak üzere en az 30 kişinin öldüğü belirtiliyor.

Suriye'de yeni anayasa için referandumun yapıldığı gün ülke genelinde devam eden çatışmalarda en az 30 kişi hayatını kaybetti.

Yeni anayasa üç ay içinde çok partili seçimlerin yapılmasının önünü açıyor. Muhalefet "maskaralık" olarak nitelediği referandumu boykot etti, Suriye lideri Beşar Esad'ı istifaya çağırdı. Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton BBC'ye mülakatında, Suriye'nin iç savaşa sürüklenmesi tehlikesine dikkat çekti. Ancak Clinton, "dış müdahalenin" durumu daha da kötüleştireceği uyarısında bulundu. Suriye yönetimi ülkedeki kargaşa ortamına rağmen referandum planını hayata geçirdi ve 13 bin oy merkezinde oy kullanıldı.

Reklam
Reklam

'Demokrasi simgesi Suriye'

Lübnan'da bulunan BBC muhabiri Jim Muir'e göre devlet televizyonu, başkent Şam ve diğer bölgelerde sandık başı görüntülerine yer verdi. Muhabirimiz, televizyona yansıyan görüntülerde herşeyin normal göründüğüne dikkat çekti. Beşar Esad da Şam'da oy kullandı. Muhabirimize göre, Esad yeni anayasayı Suriye'yi "bölgenin demokrasi simgesi yapacak reform sürecinin" önemli bir unsuru olarak görüyor. Anayasa, Baas partisinin iktidar tekeline son verecek, çok partili sisteme geçilecek. Muhabirimize göre bu değişiklikler bir yıl öncesiyle kıyaslandığında devrim niteliğinde.

Ancak insan hakları eylemcileri ve muhalif gruplar Esda yönetiminin eski anayasada işkenceyi yasaklayan ve bireysel ve siyasal özgürlükleri güvence altına alan hükümleri gözardı ettiğine dikkat çekerek reform önerilerini "aldatmaca" olarak niteliyor. Ülkenin diğer bölgelerinde oylamanın normal şartlar altında yapılmadığını vurgulayan muhabirimiz, doğudan batıya, kuzeyden güneye aylardır şiddetin devam ettiği bölgelerden patlama ve çatışma haberleri geldiğini aktardı.

Reklam
Reklam

Humus'ta en az dokuz sivil ve dört askerin öldüğü bildiriliyor.