Side Antik Kent'te Apollon Tapınağı'na Girişler Ücretli Oldu

Dünyaca ünlü Antalya Side Antik Kent'te restorasyonuna başlanılan tapınaklar bölgesine girişlerin paralı olacağı bildirildi. Side...

Dünyaca ünlü Antalya Side Antik Kent'te restorasyonuna başlanılan tapınaklar bölgesine girişlerin paralı olacağı bildirildi.
Side Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan tapınaklar bölgesinin tahsisini almasıyla birlikte bölgedeki tarihi eserleri restorasyon ve onarım çalışmalarına başladı.
Side Belediye Başkanı Abdulkadir Uçar, bakanlığın, belediyelerine tahsis ettiği ve içinde Athena ve Apollon Tapınağı ile şapelde(Hıristiyanların tapınak veya kutsal alanı) yapılan restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi.
Bölgedeki restorasyon çalışması ve Apollon Tapınağı'nda yüksek nem ve tuz uçuşuna bağlı dökülmelerin önüne geçilmesine yönelik yaptıkları çalışmalar hakkında bilgilendirme yapan Uçar, koruma altına alınan bölgede bu sezon(bir ay sonra) girişlerinin ücretli olacağını söyledi.
Tapınaklar bölgesine giriş ücretinin 5 ile 7 lira arasında olacağını belirten Uçar, buradan elde edilecek gelirin tamamının restorasyon ve onarım çalışmalarına harcanacağını kaydetti. Uçar, Apollon Tapınağı'nda yaptığı açıklamada şunları söyledi:"Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye'de ilk defa bir tarihi alanı bir belde belediyesine tahsis etti. Side Belediyesi'ne tahsis edilen alan Türkiye'de bir ilki oluşturuyor. Bu aynı zamanda yerel yönetimlerin kendi bölgesinde bulunan tarihi ören yerlerine sahip çıkılmasını teşvik anlamını taşıyor. Tahsis sonrası bölgeyi koruma altına aldık. Tapınaklar bölgesinde restorasyon çalışmaları Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Side Kazı Başkanı Doç.Dr. Hüseyin Alanyalı ve eşi Doç. Dr. Feriştah Alanyalı gözetiminde yapılıyor. M.S 5'nci yüzyıldan kalma kilisede restorasyon çalışması yapılmaması halinde kısa sürede yıkılabilirdi. Allah muhafaza bölgeyi gezmeye gelen turistlerin başına tarihi bir taşın düşmesinin hesabını kimse veremezdi. Kilisenin restorasyon tamamlanması bölgeyi turist ziyaretlerinde daha cazip hale getirecektir. Tapınaklar bölgesine girişlerde bilet kesimleri Side Belediyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın teknolojik altyapı kurulumuyla Döner Sermaye İşletmeleri Merkez Müdürlüğü'nden (DÖSİM) takip edilecek. "
TARİHİ APOLLON TAPINAĞI'NDA TUZ VE NEME BAĞLI PARÇA DÖKÜLMESİ OLMAYACAK
Tarihi Apollon Tapınağı'nda tuz uçuşu ve yüksek neme bağlı dökülmelere karşı İstanbul Üniversitesi ile birlikte çalışma yaptıklarını belirten Uçar, üniversitenin tarihi yapıda tuz uçuşu ve nemlenmenin önüne geçmek için teknolojik bir tasarım geliştirdiğini bunun önümüzdeki günlerde uygulanacağını kaydetti. Tapınaklar bölgesini her yıl 6 milyonun üzerinde turistin ziyaret ettiğini belirten Uçar, Apollon Tapınağı'nın aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ülke tanıtımında sembol olduğunu söyledi.
Side'nin diğer turizm yörelerinden ayıran en önemli özelliğinin arkeolojik zenginliği olduğunun altını çizen Uçar, "Side'yi Side yapan ana unsur arkeolojik zenginliği. Biz Side Belediyesi olarak buna sahip çıkıyoruz. Hazırladığımız projelerle Side'de arkeolojik zenginliklerimizi gün yüzüne çıkarıyoruz. Ordinaryüs Prof.Dr. Arif Müfid Mansel'in 1947 yılında gün yüzüne çıkardıkları eserleri restore ederek dünya gündemine taşımak için gayret gösteriyoruz. Bunun en güzel örneği Tüke Tapınağı'nı bir yıl içinde ayağa kaldırdık. Sıra tapınaklar bölgesinde. Bu konuda bize her türlü desteği veren Valimiz Ahmet Altıparmak'a teşekkürü bir borç biliyoruz. " diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: