Side'de Kırılan 2 Roma Aslanının Restorasyonu Tamamlandı

Antalya Side Müzesi, Side Antik Kent'in sembolü olan 2 Roma aslanı heykelinin onarım, restorasyon ve...

Antalya Side Müzesi, Side Antik Kent'in sembolü olan 2 Roma aslanı heykelinin onarım, restorasyon ve ayağa kaldırma çalışmasını tamamladı.

1947-1967 yılları arası Side Antik Kent kazılarında Ordinaryüs Prof. Dr. Arif Müfid Mansel'in bulduğu ve farklı yerlerinden kırılan 2 Roma aslanının restorasyon ve onarım çalışmasının Side Müzesi restoratörü Beyzade Yaycıoğlu tarafından 2 yılda tamamlandığı belirtildi. 2 aslanın restorasyonu için geçmiş yıllarda bir İtalyan restoratörü çalışma yapmasına rağmen başarılı olamadığını ifade edildi.

Reklam
Reklam

Side Müzesi Müdürü Güner Kozdere, Side Antik Kent'in simgesi olan 2 Roma dönemi aslanını ayağa kaldırma çalışmasını tamamladıklarını söyledi. Kozdere, 2 aslanın Side Müzesi'nde teşhirini 18 Mayıs Müzeler Günü ve Unesco Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunması sözleşmesinin 40 yıl. dönümü etkinlikleri çerçevesinde yaparak dünya kültür mirasına kazandıracaklarını kaydetti. 8 parça halinde olan aslanlardan ilk onarım çalışmasına mekanik temizlik çalışması sonrası parça birleştirilmesiyle başlandığının altını çizen Kozdere, birleştirilmelerin iç kısımlarına krom pim çubukları yerleştirerek epoksi ile sabitlenerek yapıldığını ifade etti.

Güner Kozdere, "Birleştirilme işlemi sonrası eksik olan ön sağ ayak, arka ve sol ayakların anatomik durum tümlemeyle yapıldı. Bacak formu verildikten sonra kalıplama işlemi yapılmıştır. Aslan bacaklarında kullanılan hidrolik kireç, kireçtaşı tozu, kireçtaşı kırığı(heykelin kendi malzemesi) ve malzemelerin oranlı karışımlı harçları kalıpların içine dökülmüştür. 2 Roma aslanını uzun yıllar sonra dünya kültür mirasına kazandırmanın sevinci içindeyiz. " dedi.

Reklam
Reklam

Kozdere, ayağa kaldırılan 2 Roma aslanını 18 Mayıs Dünya Müzeler Günü'nde Manavgat Halk Eğitim Merkezi(HEM) Müdürlüğü Mehteran Takımı'nın vereceği konserler açılışını yaparak teşhire açacaklarını belirtti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz