Side'de Tapınaklar Bölgesinde Restorasyon Çalışması Başladı

Dünyaca ünlü Antalya Side'de tapınaklar bölgesinde tarihi eserler restore ediliyor. Bakanlığın tahsis ettiği tapınaklar bölgesini...

Dünyaca ünlü Antalya Side'de tapınaklar bölgesinde tarihi eserler restore ediliyor. Bakanlığın tahsis ettiği tapınaklar bölgesini ayağa kaldırma çalışmaları Güney Bazilikası'nda başladı.

Tapınaklar bölgesinde ilk restorasyon çalışması, Side Antik Kent'te Athena ve Apollon Tapınağı'nın bulunduğu kutsal alan içinde bulunan Güney Bazilikası'nda (Erken Hristiyan ve Ortaçağ mimarilerinde, yan geçitleri bulunan yan nef, galerili veya galerisiz kilise) başladı. Güney Bazilikası'nın M.S. 5. yüzyılda inşa edildiği belirtiyor.

Reklam
Reklam

Bazilikanın restorasyon ve ayağa kaldırma çalışmalarını, Sayka İnşaat Mimarlık Mühendislik Müşavirlik Ticaret Limited Şirketi'nin yapacağı bildirildi. Restorasyon ve ayağa kaldırma çalışmalarının Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Side Kazı Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Alanyalı gözetiminde yapılacağı belirtildi.

Side Belediye Başkanı Abdulkadir Uçar, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, içinde Athena ve Türk turizminin sembolü olan Apollon Tapınağı'nın da bulunduğu tapınaklar bölgesinin restorasyon, ayağa kaldırma ve korunması için tahsisin belediyelerine yapıldığını söyledi. Side'nin tarihi ve kültürel mirasına sahip çıkma ve gelecek nesillere emanet edilmesi için tapınaklar bölgesinde bulunan ayağa kaldırma çalışmalarına başladıklarını belirten Uçar, hedeflerinin bölgedeki eserleri kısa sürede ayağa kaldırarak koruma altına alacaklarını kaydetti.

Uçar, "Side'de tarihi eserler, bir bir gün yüzüne çıkartılarak tarih gün yüzüne çıkıyor. Geçen yıl Tüke Tapınağı'nı ayağa kaldırarak 2 bin yıllık tarihi ve kültür mirasının gün yüzüne çıkmasına öncü olduk. Bakanlığın tahsis ettiği tapınaklar bölgesini ayağa kaldırma çalışmaları Güney Bazilikası'nda başladı. Kültürel mirasıma sahip çıkıyoruz. Amacımız, Side'yi kültür turizminde dünyada marka yapma ve geçmişten emanet aldığımız bu mirası gözümüz gibi korumak." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: