BURSA (İHA) - Bursa'nın Mudanya İlçesi'nde, 1964 yılından beri faaliyet gösteren Siemens fabrikası bundan böyle Alman-Japon ortaklığı tarafından işletilecek. Vehbi Koç, Adnan Berkay ve Dr. Nusret Arsel'in teşebbüsüyle 38 yıl önce Mudanya'ya kurulan Türk Siemens Kablo ve Elektrik Sanayi A.Ş., Siemens'in dünya genelinde aldığı kararla kablo işinden çekilmesi ve hisselerini Pirelli Cable Holding'e devretmesi üzerine, yeni ortaklıklara gitti. Yüzde 75 hissesi Japon Yazaki, yüzde 25'i de Siemens'e ait olan şirket, bundan böyle Mudanya'daki tesisleri işletecek.
Fabrika Genel Müdürü Şükrü Erdem yaptığı açıklamada, SY Wiring Technologies Türkiye Elektrik Sistemleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ile Leoni Kablo ve Teknolojileri Sanayi ve Ticaret Şirketi'nin aynı fabrika çatısı altında üretime devam edeceklerini söyledi.
Erdem, Yazaki ve Siemens ortaklığının Türkiye, Çek Cumhuriyeti, Litvanya, Slovakya, Brezilya ile Hindistan'da yaklaşık 5 bin kişiyi çalıştırdığını ve 150 milyon euro ciro yaptığını bildirdi. Erdem, SY Wiring Technologies Türkiye Elektrik Sistemleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin Türkiye'de Renault Megane ile Tofaş kablo donanımlarını üretildiğini belirtti.
Mudanya'da 450 kişi çalıştıran şirketin yakın bir gelecekte Yazaki Co ile yapılan görüşmeler sonucunda, Gemlik Serbest Bölgesi'nde daha ciddi yatırımlara gidileceğini ifade eden Erdem, "Çalışanlarımızın yüzde 70'i bayan olup, yüzde 95'i lise ve üzeri tahsillidir. Bayanlar erkeklere göre daha kısa sürede iş üretiyor. Özellikle teknoloji ve el emeği gerektiren işlerde bayan işçiler daha başarılı" diye konuştu.
Erdem, aynı fabrika çatısı altında faaliyet gösteren ve eski adı Siemens Kablo Sistemleri yeni adı ise Leoni Kablo ve Teknolojileri olan bölümde, 40 işçinin 15 milyon euroluk ciro yaptığını anlattı.
Mudanya Belediye Başkanı Hasan Aktürk ise, isim değişikliğine gidilmesine rağmen ilçede bir cadde veya sokağa Siemens adının verileceğini söyledi.