Şifa Deposu Merucen Seyyar Pazarda

Televizyon ve sağlık sitelerinde faydaları anlatmakla bitmeyen ve ismi yöreye göre değişen merucen (diken ucu)...

Televizyon ve sağlık sitelerinde faydaları anlatmakla bitmeyen ve ismi yöreye göre değişen merucen (diken ucu) bitkisi seyyar tezgahlarda yerini aldı.

Çok az miktarda olan ve ormanlık ve dikenlik bölgelerde yetişen dikenlerin henüz filizlenmesi ile oluşan merucenin toksit etkisi bulunmuyor. Kan temizlemeden, deri hastalıklarına kadar birçok tedavi edici özelliği bulunduğu belirtilen bitki, özellikle Karadeniz'de mıhlama, börek, turşu, kavurma ve börek içi olarak tüketiliyor.

Fatsa'da köylülerin getirdiği ve seyyar pazara sattıkları merucen otunun kilosu 7 liradan alıcı buluyor. Merucenin faydasını anlatan Naime Koyun isimli kadın, "Bu otun faydasını şimdi tıpçılar televizyonlarda anlatıyor. Biz dedemizden, ninemizden biliyorduk bunları. Ve neye faydası olduğunu bilmeden tüketiyorduk. Demek ki Karadeniz insanı bundan sağlıklı" dedi.

Reklam
Reklam

Karadeniz dışında bazı bölgelerde çoban ekmeği olarak da bulunan merucen; merulcan, merucen, marucan, melocan, melvocan, silcan, diken gözü, diken gıcırı ve yabancı dillerde de smilax excelsa olarak da geçiyor.

FAYDALARI

Karadeniz Bölgesi'nde faydalarına bakılmaksızın mevsiminde, günlük ve damak tadında tüketilen diken otu, böbrek rahatsızlıkları ve taş düşürmeden, kan temizlemeye kadar faydası olduğu biliniyor. Ağrı kesici ve uyarıcı özelliği ile de hem bölge halkı, hem de alternatif tıbbın tavsiye ettiği bitki; diken batmış yaralarda, iğne ve çivi batıklarında da ağızda çiğnenerek lapa yapılıp yaraya da sürülüyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: