Şifa Üniversitesi Diyabet Hastalarına Eğitim Veriyor

Şifa Üniversitesi Hastaneleri, diyabet hastalarının yaşam konforunu arttırmak ve hastalıkla daha rahat mücadele etmeleri için...

Şifa Üniversitesi Hastaneleri, diyabet hastalarının yaşam konforunu arttırmak ve hastalıkla daha rahat mücadele etmeleri için "Diyabetle Yaşam" eğitimi düzenledi. Beş ay süren eğitimi tamamlayan hastalar sertifika aldı.

Uzmanların çağın hastalığı olarak tanımladığı diyabet, kronik olarak insana hayat boyu eşlik ediyor. İhmal edildiğinde organ kayıplarına kadar varan ağır hasarlara yol açan bu hastalığı tanımak ve mücadele etmeyi öğrenmek de hayati önem taşıyor. Diyabetlilerin hastanedeki tetkik ve tedavilerini yapmakla yetinmeyen Şifa Üniversitesi Hastaneleri, hastalıkla daha barışık yaşamaları için özel eğitim programları düzenliyor. Endokrin uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ali Saklamaz, Diyabet Eğitim Hemşiresi Sevgili Çağlayansudur ve Diyetisyen Elif Çakırca Avcu’nun yürüttüğü çalışmalara, hastanenin dahiliye, göz, cildiye ve nöroloji uzmanlarının yanısıra psikiyatr ve psikologları da destek sağlıyor.

Reklam
Reklam

Dahiliye uzmanları Yrd. Doç. Dr. Halil Aykır ve Dr. Özlem Türk Kırgız’ın da katıldığı sertifika töreninde konuşan Yrd. Doç. Dr. Saklamaz, hastalara diyabeti her yönüyle öğretmeyi amaçladıklarını söyledi. Hasta bilinçlendikçe hastalığın bıraktığı hasarın da azaldığına dikkat çeken Saklamaz, şu önerilerde bulundu: “Sonuçta şeker kroniktir, gelip geçici bir hastalık değil. Ne kadar bilinçli olursanız, o kadar faydalı. Biz ne kadar size ilaçlarınızı versek ve tahlil sonuçlarını yorumlasak da kendi kendinizin doktoru olmadığınız sürece bu hastalıkla başedemeyiz. Siz bu hastalığı öğrendikçe, hekim olarak bizim de işimiz kolaylaşıyor.”

HASTALIK ÇOK SİNSİ İLERLİYOR

Diyabetin çağımızın hastalığı olarak tanımlandığına dikkat çeken Hemşire Çağlayansudur ise kontrol altına alınmadığı sürece birçok organa hasar verdiğini söyledi: “Bunların başında göz, kalp, böbrekler ve sinirler geliyor. O yüzden hastaların, iyi bir eğitimle kendi kendini idare edebilmesi gerekiyor. Biz bunun özel eğitimini veriyoruz. Hastalar, her yönüyle diyabetle mücadeleyi öğrenip evde bir nevi kendilerinin doktoru oluyor. Şeker, her şeyden önce sinsi bir hastalık; vücutta çok fazla ağrıya sızıya neden olmadığı için insanlar geç fark ediyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: