Sıfırların atılması itibar kazandıracak

İSTANBUL (İHA) - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Şükrü Binay, paradan 6 sıfır atılmasının TL'ye itibar kazandıracağını söyledi.

Türk Ekonomi Bankası (TEB)'nın düzenlediği ve TCMB Başkan Yardımcısı Şükrü Binay'ın konuşmacı olarak katıldığı "YTL ve etkileri" konulu toplantı TEB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Canevi ve banka müşterilerinin katılımıyla Swissotel'de yapıldı.

Toplantıya konuşmacı olarak katılan Şükrü Binay, paradan altı sıfır atılarak gerçekleştirilecek Yeni Türk Lirası'na geçişin, paramızın itibarına olumlu etkisi olduğunu, uygulama sayesinde, vatandaşların ulusal paraya olan güvenini de yenileneceğini ayrıca, fazla sayıdaki sıfırların oluşturduğu teknik ve operasyonel sorunların aşılabileceğini söyledi.

Reklam
Reklam

Binay, konuşmasında "Bugün dünyadaki en yüksek kupürlü banknot ülkemizde bulunmaktadır. Bu durumun paramızın itibarını olumsuz şekilde etkilediği aşikardır.

Diğer yandan, bol sıfırlı rakamlar muhasebe ve istatistik kayıtlarında, bilgi işlem programlarında ve ödeme sistemlerinde sorunlar oluşturmaktadır. Elbette, Türkiye'de bu tür operasyonlara duyulan ihtiyaç daha önce de pek çok kez gündeme gelmiştir. Ancak, doğru koşulların oluşması beklenmiştir. Son birkaç yılda enflasyon oranında meydana gelen düşüşler, ekonomik istikrarın sağlanması konusunda atılan önemli adımlar ve geleceğe ilişkin olumlu beklentiler, bu sorunun çözümü için uygun koşulları bir araya getirmiştir" dedi.

TCMB Başkan Yardımcısı Şükrü Binay sunumu sonrasında katılımcıların sorularını da yanıtladı. Binay, "Yeni Türk Lirası, Türkiye'nin enflasyonu düşürmeye yönelik kararlılığının bir ifadesi ve sembolüdür. Ulusal bir proje olması bakımından YTL'ye geçiş sürecinde, herkese sorumluluk düşmektedir. Kampanyamızın başarıya ulaşmasında, medyanın ve kamu kurumlarının verdiği desteğin yanı sıra, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütlerinin yürüttüğü bilinçlendirme faaliyetleri de büyük önem taşımaktadır. Söz konusu kurum ve kuruluşlar, YTL ile ilgili tanıtıcı materyal dağıtarak, geniş katılımlı toplantılar düzenleyerek kampanyamıza çok önemli destek sağlamaktadırlar" diye konuştu.

Reklam
Reklam