Öncelikle yazımıza SGK SSK hizmet dökümü sorgulamanızı nasıl yapacağınızı anlatmakla başlayalım. SGK SSK hizmet dökümü sorgulamanızı artık internet üzerinden SGK'nın bizlere sunduğu çok basit birkaç yolla yapabilirsiniz. Bu yollardan biri E-SGM, diğeri de E-Devlet'tir. Biz size iki biçimde de nasıl yapacağınızı detaylı bir biçimde anlatacağız. Öncelikle E-Devlet üzerinden SGK SSK hizmet dökümü sorgulamanızı anlatmakla başlayalım.
TÜM SSK UYGULAMALARI İÇİN TIKLAYINIZ!
Sigortalı olarak çalışan insanların emekli olabilmeleri için belli prim gün sayısı şartını tamamlamaları gerekmektedir. Ancak bunu tamamlayabilmeleri için de öncelikle kendilerinin ne kadar prim gün sayısı olduğunu bilmeleri gerekiyor. Prim gün sayısı ise SGK-SSK hizmet dökümü alma ve sigorta sorgulama işlemi sayesinde öğrenilebilir. Bununla birlikte sigorta sorgulama yaparak da prim gün sayısını öğrenmek mümkün. SGK-SSK hizmet dökümü alma ve sigorta sorgulama işlemi ile kaç gün çalıştığınızı, primlerinizin ne kadar ücret üzerinden yatırıldığını öğrenebilirsiniz. Ne yazık ki vatandaşlarımız SGK-SSK hizmet dökümü alma veya sigorta sorgulama işlemlerini yapmaları gerektiğini henüz bilmediği için bu noktada birçok sıkıntı ile karşılaşılıyor. Biz bu yazımızda sizlere sigorta sorgulama ve SGK-SSK hizmet dökümü alma işlemlerini nasıl kolay ve hızlı bir şekilde yapacağınızı anlatacağız.
E-Devlet Üzerinden SSK Hizmet Dökümü Sorgulama
E-Devlet üzerinden SGK SSK hizmet dökümü sorgulama dahil birçok işlemi yapabilmeniz için E-Devlet şifrenizin olması gerekir. E-Devlet şifresini almak için şehrinizde size en yakın bulunan bir PTT şubesine gitmeniz ve başvuru yapmanız gerekir. Başvurunuz sonucunda sizde işlem ücreti dahilinde 2 TL istenecektir. 2 TL'yi ödedikten sonra E-Devlet şifrenizi bir zarf içinde alabilirsiniz. E-Devlet şifrenizi kimseye vermemeye dikkat ediniz. Aksi halde sizin adınıza işlem yapılabilir.
Şifrenizi aldıktan sonra;
Aşağıdaki SGK SSK hizmet dökümü sorgulama linkine tıklayınız.
Açılacak sayfada "Kimliğimi Şimdi Doğrula" sekmesi altında sizden kimlik doğrulamanızı yapmanız istenecektir. İlk kez işlem yapmıyorsanız direk gereken sayfada yönlendirileceksiniz.
Bu işlemin ardından PTT şubesinden aldığınız E-Devlet şifresini ve T.C. kimlik numaranızı doğru bir biçimde giriniz.
Son olarak "Sisteme Giriş Yap" seçeneğine tıklayınız ve SGK SSK hizmet dökümü sorgulama işleminizi tamamlayınız.
E-SGM Üzerinden SGK SSK Hizmet Dökümü Sorgulama
E-SGM üzerinden yapacağınız hiçbir işlem için sizden şifre istenmeyecektir. Bu sayfada yapmanız gerekenler;
Eğer Türkiye'de ikamet ediyorsanız T.C. uyruğunu seçiniz ve T.C. vatandaşlık numaranızı, nüfusta kayıtlı olduğunuz ili, nüfus cüzdanınızda bulunan cilt numaranızı, doğduğunuz yılı ve güvenlik kodunu giriniz. Bilgilerinizin doğruluğundan eminseniz "Sorgula" butonuna basınız.
Eğer yabancı bir ülkede ikamet ediyorsanız yabancı uyruğunu seçiniz ve T.C. kimlik numaranızı, doğduğunuz yılı, ikamet tezkere numaranızı ve güvenlik kodunu giriniz. Ardından "Sorgula" butonuna basınız.
Uyruğunuza göre işlemlerinizi yaptıktan sonra karşınıza gelen sayfanın sağ kısmında "Hizmet Bilgisi" sekmesine tıklayınız. SGK SSK hizmet dökümü sorgulama için bu sekmenin altında yer alan "Hizmet Bilgisi 4A" seçeneğini seçiniz.
Tüm bu işlemlerden sonra SGK SSK hizmet dökümü sorgulamanızı yapabilirsiniz.
E-SGM Üzerinden SGK SSK Hizmet Dökümü Sorgulama
SGK sigorta sorgulamanızı yaptıktan sonra gelelim SGK'nın ne olduğu konusuna. SGK; SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı gibi sosyal güvencemiz için kurulmuş kurumların SGK çatısı altında toplanmasıdır. SGK adı altında toplanan bu üç kurum biz vatandaşların sosyal güvencelerini, sağlık hizmetlerini karşılamak adına devlet tarafından kurulmuştur. Biz vatandaşlar sosyal güvencelerden ve sağlık hizmetlerinden yararlanmak için SGK'ya belirli bir prim yatırmak zorundayızdır. SGK'ya yatırılan bu primler karşılığında bütün SGK hizmetlerinden yararlanırız. SGK primleri kişilerin gelirlerine göre ayarlanır. Aynı zamanda SGK primleri sayesinde SGK emeklisi olur ve SGK emekli maaşı alırız. Yani SGK günümüzdeki ihtiyaçlarımızı karşılamanın haricinde geleceğimize de büyük katkıda bulunmaktadır.
Aklınıza "prim ödeyemeyen kişiler sosyal güvenceler ve sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak mı?" sorusu gelebilir. Tabiki SGK'da böyle bir durum söz konusu değildir. SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı'na bağlı olmayan kişiler 2012 yılında yürürlüğe giren SGK uygulamalarından Genel Sağlık Sigortası sistemiyle sağlık hizmetlerinden ve sosyal güvencelerden yararlanabilirler. Bu sistemle SGK, prim ödeyemeyen kişileri mağdur etmemeyi amaçlamıştır.
Aynı zamanda SGK, iş kazaları veya meslek hastalığı sonucunda iş göremez hale gelen vatandaşlarımız için de bir güvencedir. SGK rapor parası sayesinde kişinin çalışamadığı günler hesaplanır ve mağdur olmaması, başkasına muhtaç kalmaması için SGK rapor parası ödenir.
SGK, çalışan bayan vatandaşlarımızı da düşünmüştür. Çalışan bayanların doğum yapması durumunda işten çıkarılmaması için 8 hafta doğumdan önce, 8 hafta doğumdan sonra olmak üzere toplam 16 hafta SGK doğum izni sunmuştur. Ayrıca doğum yapan bayanların yine mağdur olmaması için SGK'ya başvuru yapmaları dahilinde günlük kazançlarının 3'te 2'si tutarında SGK doğum parası ödemesi de yapılır.
SGK, 65 yaşını geçmiş, hiçbir SGK'dan belirli bir aylık almayan kişilerin başkalarına muhtaç olarak yaşamaması için SGK 65 yaş aylığı uygulamasını getirmiştir. SGK 65 yaş aylığı sayesinde 65 yaşını geçmiş vatandaşlarımız SGK muhtaçlık aylığı adı altında SGK 65 yaş maaşı alabilmektedirler.
SGK, annesi veya babası vefat eden vatandaşlarımızı da düşünmüştür. SGK yetim aylığı başvurusu yaparak annesi veya babası vefat eden vatandaşlarımız SGK yetim aylığı alabilirler. Ayrıca eşi vefat eden vatandaşlarımız da yine SGK'ya başvuru yaparak SGK dul aylığı alabilirler.
SGK, annesi veya babası vefat eden kız çocukları için de SGK çeyiz parası uygulamasını getirmiştir. SGK çeyiz parası uygulaması evleneceği zaman SGK yetim aylığı kesilecek olan bayan vatandaşlarımız içindir. SGK çeyiz parası toplu bir şekilde 24 aylık SGK yetim aylığının evlenirken verilmesidir. SGK çeyiz parası sayesinde kız çocukları evlenirken kimseye muhtaç olmadan istedikleri şekilde evlenebilecekler.
SGK, SGK askerlik borçlanması uygulaması ile emeklilik için büyük kolaylıklar sağlamıştır. SGK askerlik borçlanması ile erken SGK emeklisi olma imkanınız bulunmaktadır. SGK askerlik borçlanması uygulaması askerlik yapılan tüm süreyi borçlanma hakkı tanımıştır. Yani 15 ay askerlik yaptıysanız ve emekli olmanıza 15 ay varsa toplu olarak belirlenen ücreti SGK'ya ödeyerek 15 ay erken SGK emeklsii olabilirsiniz. SGK askerlik borçlanması yaparken asker olduğunuz sürenin tamamını borçlanmak zorunda değilseniz. Bir gün bile olsa SGK askerlik borçlanması yapabilirsiniz. SGK askerlik borçlanması SGK doğum borçlanması adı altında bayan vatandaşlarımız için de mevcuttur. Yine aynı şekilde iki yıl boyunca SGK doğum borçlanması yapabilirsiniz.
SGK, devlet memuru olan vatandaşlarımızın eşinin veya çocuklarının vefat etmesi durumunda kişiye SGK ölüm yardımında bulunur. SGK ölüm yardımında cenaze masrafları kişinin bağlı olduğu SSK, BAĞ-KUR veya Emekli Sandığı kurumunca ödenir. SGK ölüm yardımının amacı kişiye kötü gününde bir miktarda olsa yardım etmek ve destek olmaktır. SGK'nın yaptığı SGK ölüm yardımının bir başka çeşidi de vefat eden kişinin ailesine yapılan SGK ölüm yardımıdır. SGK ölüm yardımında vefat eden kişinin cenaze masrafları ve nakil bedelleri yine bağlı olunan SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı kurumlarınca ödenmektedir.
SGK'nın bizler mağdur olmayalım, başkalarına muhtaç olmayalım ve rahat bir emeklilik yaşamı sürelim diye yaptığı uygulamaların başlıcaları bunlardır. Şimdi size SGK'nın SSK kurumuna bağlı olan kişiler için uygulamaya koyduğu, internet üzerinden kolay bir biçimde ne gibi SGK uygulamalarına erişebileceğinizi anlatacağız.
Yazımızın başında SSK hizmet dökümü sorgulamanızı nasıl yapacağınızı anlatmıştık. Şimdi ise size SGK'nın çok bilinmeyen ama aslında hayatımızda büyük kolaylıklar sağlayacak olan SSK uygulamalarından bahsedeceğiz.
SGK Sigorta Sorgulama
SGK sigorta sorgulamanız sayesinde hangi işyerinde çalıştığınızı, işyerinizin hangi ile bağlı olduğunu, hangi ay ve yılda çalıştığınızı, SSK belge kodunuzu, SSK işe giriş tarihinizi, SSK işten çıkış tarihinizi, SSK prim kazancınızı, SSK prim gün sayınızı öğrenebilirsiniz. SGK sigorta sorgulamanızı nasıl yapacağınızı aşağıdaki linke tıklayarak öğrenebilirsiniz.
SGK SSK Borç Sorgulama
SGK SSK borç sorgulama işlemi işverenleren yapacağı bir SGK işlemidir. Hepimizin bildiği gibi SSK işverenlerin prim yatırdığı bir kurumdur. BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı gibi kişinin gidip kendi primini yatırdığı bir kurum değildir. SSK'ya bağlı olan kişilerin primleri işveren tarafından direk kesilir. Bu yüzden çalışan kişilerin SSK borcu olmaz. SSK borç sorgulama işlemi için SGK'ya gitmeye gerek yoktur. SGK SSK borç sorgulama işlemi de SGK'nın diğer işlemleri gibi internet üzerinden basit bir şekilde yapılmaktadır.
SGK SSK borç sorgulama sayesinde SSK işveren cari dönem, SSK işveren geçmiş dönem, SSK işveren 6111 yapılandırma, SSK işveren ipc tahsilatı, SSK işveren icra dosya tahsilatı, SSK işveren icra taksit tahsilatı, SSK işveren icra taksit peşinatı ve SSK işveren icra toplam borç tahsilatı yapılabilir.
SSK Randevu Alma Nedir
SGK SSK randevu alma sistemiyle artık hastanelere erken saatlerde gitmeden ve uzun sıralar beklemeden, çok kısa bir zaman diliminde istediğiniz hastaneden, istediğiniz saatte, istediğiniz doktordan SGK randevu alabilirsiniz. SSK randevu alma işlemini www.mhrs.gov.tr adresinden yapacağınız gibi SGK'nın sunduğu ALO 182 randevu alma sistemini arayarak da yapabilirsiniz. Daha detaylı bilgi almak istiyorsanız aşağıda size verdiğimiz linke tıklamanız yeterli olacaktır.
SSK Sicil No Sorgulama
SGK SSK sicil numarası sizin SGK'daki kimlik numaranız gibidir. Sicil numaranız size SSK emeklilik hesaplamanızda, SSK hizmet dökümü sorgulamanızda gereken anahtar bir yapıdır. Bu işlemler haricinde de yapacağınız birçok SGK işleminde sizden SGK SSK sicil numaranız istenebilir. SSK sicil numaranızı internet üzerinden birkaç işlem sonucunda öğrenebilirsiniz. Nasıl SSK sicil numaramı öğrenebilirim diyorsanız aşağıda size verilen linke tıklayarak öğrenebilirsiniz.
SSK Evrak Takibi
SGK SSK evrak takibi sayesinde SGK'ya kayıtlı olan tüm evrak bilgilerinize sadece T.C. kimlik numaranız ve evrak kayıt yılınızla ulaşabilirsiniz. SGK'nın resmi internet adresinden yapabileceğiniz bu işlemle evrak bilgilerinize rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz.
SSK Prim Sorgulama
SGK SSK prim sorgulama sayesinde toplam kaç gün SSK priminizin olduğunu öğrenebilirsiniz. SGK'nın sunduğu bu hizmet ile SSK'dan emekli olmanız için gereken SSK prim gün sayısını öğrenebilirsiniz. SSK prim sorgulaması E-Devlet resmi sitesi ve SGK'nın sunduğu E-SGM ile olmak üzere iki şekilde yapılabilir. İki şekilde de nasıl SGK SSK prim sorgulama yapacağınızı öğrenmek için altta sizin için vermiş olduğumuz linke tıklamanız yeterli olacaktır.
SSK Prim Ödeme
SGK'nın ne olduğunu size anlatırken bağlı olduğunuz kuruma belli miktarda prim ödemek zorunda olduğunuzu söylemiştik. Bu primleri SGK online tahsilat adresinden kredi kartınız ile ödeyebilirsiniz. Hem dönem borcunuzu hem de geçmiş dönem borcunuzu SGK online tahsilat adresinden sorgulayabilir, sorguladıktan sonra da ödeme yapabilirsiniz. Nasıl yapacağınız konusunda açıklayıcı bir bilgi almak istiyorsanız aşağıdaki linke tıklayınız.
SGK SSK Gecikme Zammı Hesaplama
Ödemediğiniz her SGK priminize gecikme faizi eklenmektedir. Eğer SSK gecikme faizinizin ne kadar olduğunu bilmiyor ve hesaplamak istiyorsanız SGK'nın biz vatandaşlara sunduğu SGK SSK gecikme zammı hesaplama uygulamasını kullanabilirsiniz. Peki bu SSK gecikme zammı hesaplama uygulamasını nasıl kullanacaksınız. Aşağıdaki linke tıklayarak SGK SSK gecikme zammı hesaplama hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.
SGK SSK Rapor Girişi
SGK SSK rapor girişi uygulaması işverenler için uygulamaya konmuştur. SGK SSK rapor girişi ile SGK'ya gitmeden online bir biçimde rapor almış çalışanınızın bilgilerini internet üzerinden girebilirsiniz. SSK rapor girişi ile ilgili daha fazla bilgi almak için aşağıdaki linke tıklamanız yeterli olacaktır.
SSK İşyeri No Sorgulama
SGK SSK işyeri numaranız devlet tarafından yapılan herhangi bir kontrolde sizin için gerekli olacaktır. Şimdilik sadece İstanbul'daki işyerleri için yapılan www.ito.org.tr adresiyle işyeri sicil numaranıza ulaşabilirsiniz. Peki diğer işyerleri SGK SSK işyeri sicil numaralarını nasıl öğrenecekler. Bunu aşağıdaki linke tıklayarak öğrenebilirsiniz.
SSK'dan Ne Zaman Emekli Olacağınızı Nasıl Öğrenebilirsiniz?
SGK'nın SSK ne zaman emekli olabilirim uygulaması ile emekli olacağınız tarihi hesaplayabilirsiniz. SSK'dan ne zaman emekli olabileceğinizi öğrenmek için temel bilgi olarak SSK hizmete başlama sürenizi ve SSK prim gün sayınızı bilmeniz gerekir. SSK hizmet dökümü sorgulama yaparak SSK hizmete başlama tarihinizi ve SSK prim gün sayınızı mutlaka öğreniniz.
Aşağıda verilen SGK SSK ne zaman emekli olabilirim linki ile bu hesaplamayı nasıl yapacağınızı öğrenebilirsiniz.
SGK SSK Emekli Maaşı Hesaplama
Her birey emekli olup rahat bir yaşam sürmek amacıyla bağlı olduğu SGK'ya belli bir prim öder. SGK'ya ödediği primler sonucunda emekli maaşı alır. Her birey ne kadar SGK emekli maaşı alacağını merak eder. Eğer SSK'dan emekli olacaksanız SGK SSK emekli maaşı hesaplamanız oldukça kolaydır. SSK emekli maaşı hesaplamanız için gerekli olan SSK sicil numaranızdır. Eğer SSK sicil numaranızı bilmiyorsanız hesaplama yapamazsınız. Bu yüzden size tavsiyemiz SSK emekli maaşı hesaplama yapmadan önce mutlaka SGK SSK sicil numaranızı öğreniniz.
SGK SSK emekli maaşı hesaplamanızı nasıl yapacağınız ile ilgili tüm bilgiler aşağıdaki linkte bulunmaktadır.