Yaz aylarında özellikle 15-25 yaş arası genç erkekler çevrelerindeki insanlara hava atmak ya da heyecan yaşamak için sığ havuz ya da denizlere balıklama atlamaları nedeniyle ya ölüyor ya da hayatını felçli olarak sürdürmek zorunda kalıyor.
Türkiye’de en çok yaz aylarında trafik kazaları, yüksekten düşme, iş kazaları ve sığ sulara atlama gibi nedenlerle omurilik hasarlı kazalar meydana geliyor. Derinliği fazla olmayan sulara balıklama atlama sırasında alnını yere çarpan kişilerde boyun omurgası hasar görüyor, kırık veya çıkık meydana geliyor. Zedelenme yalnızca omurga ile kalmıyor, omurga içindeki omurilik de zedeleniyor ve buradaki milyonlarca sinir hücresi o anda ölüyor. Bunun sonucunda da felç ortaya çıkıyor. Omuriliğin zedelenmesinin derecesine bağlı olarak her iki kol ve bacakta tam hareket felciyle beraber komplo duyu kaybı oluyor. Tıp dilinde “tetrapleji” adı verilen bu durum, bir insanı ömür boyu tekerlekle sandalyeye mahkum eden en ağır yaralanma biçimi olarak görülüyor.
Bu olumsuzlukların yaşanmaması için Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği ve Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastaneleri ortak bir projeye imza atarak ilk etapta Samsun olmak üzere Türkiye’nin tamamında sığ suya sahip deniz kenarlarında uyarı levhaları ve eğitim çalışmaları yapmak için kolları sıvadı. Düzenlediği basın toplantısında, Amerika ve Avustralya’da sığ su alanlarına konulan uyarı levhaları ile balıklama atlama sonucu oluşan omurilik zedelenmelerinin yüzde 70 oranında azaldığının görüldüğünü söyleyen Romatem Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Ferhan Cantürk, “Gelen yaz mevsimi ve deniz sezonu ile birlikte sık rastlanılan omurilik yaralanmalarına dikkat çekmek istiyoruz. Özellikle yaz aylarında genç erkek nüfusta sığ sulara veya alçak havuzlara atlamaya bağlı olarak omurilik yaralanmaları oluşuyor ki, bu yaralanmalar hem uzun süren tedavi süreçleri, tedavi maliyetleri, getirdikleri sosyoekonomik problemler nedeni ve kalıcı hasarlar bırakması nedeniyle büyük sorunlar oluşturuyor. Bunun engellenmesi açısından Romatem Fizik Tedavi Hastaneleri ve Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’nin ortak projesi ile sığ suları olan bölgelere ki, Samsun pilot bölge olarak seçildi, uyarı tabelaları asılması planlanıyor. Tüm dünyada kabul görmüş verilere göre 2 metrenin altında derinliği olan sulara atlamalarda bu tarz omurilik yaralanmalı büyük olasılıkla gerçekleşiyor. Bunun dışında suyun içinde başka kişilere çarpma nedeniyle de omurilik yaralanmaları oluyor. Genellikle boyun 2 katından alçak olan yerlere atlanılmaması, ille de suya atlanılması gerekiyorsa mümkün mertebe suya dik açıyla değil yataya yakın bir açıyla girilmesi ve eller önde tutularak suya girilmesi öneriliyor. Alkollüyken suya atlamalardan sakınılması ve tatsız şakalardan kaçınmak gerekiyor” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz