BURSA (İHA) - Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, Türkiye'de yılda 100 bin insanın sigaraya bağlı hastalıklardan öldüğünü söyledi.
Bursa'da, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı, Türk Toraks Derneği, Bursa Tabip Odası, Sağlık Müdürlüğü ve BTSO işbirliğiyle hazırlanan 'Sigarasız bir dünya günü' paneli düzenlendi. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen panelde konuşan Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, Türkiye'de yılda 100 bin insanın sigaraya bağlı hastalıklardan öldüğünü ve tedbir alınmaz ise bu rakamın 2025 yılında 250 bin kişiye çıkacağını belirtti.
Sigaranın verdiği zararlar sonucu ortaya çıkan hastalıkların ürkütücü boyutlara ulaştığını hatırlatan Karadağ, "Dünyada her 8 saniyede bir insanın sigaraya bağlı hastalıklardan ölüyor. Türkiye'de sigarayı önlemenin yolu koruyucu hekimlikten geçiyor. Ülkemizde hastanelerde, okullarda ve halka açık kamu kurumlarında rahatça sigara içilebiliyor. Bu yüzden pasif içiciler sigaradan büyük zarar görüyor. Bu durumu önlememiz gerekiyor. Avusturya'da pasif içici bir barmen gırtlak kanserine yakalandığı için işyerinden 460 bin dolar tazminat aldı. Gelişmiş ülkelerde yaşanan bu durum bize örnek olmalı" dedi.
Panelin ilgi görmemesinden dolayı büyük hayal kırıklığına uğradıklarını söyleyen Karadağ, "Paneli düzenlerken burada binden fazla insan olacağını tahmin ediyorduk, ancak hayal kırıklığına uğradık. Panele iştirak insanımızın ilgisizliğini gösteriyor. Bursa'daki işveren temsilcilerine, elemanlarını panele getirmeleri yönünde çağrıda bulunduk. Ancak gelmediler" diye konuştu.
İl Sağlık Müdürü Serhat Yamalı ise, sigara dumanı içinde 43 tane kanser yapıcı madde bulunduğunu ve sigaranın kanser ölümlerinin üçte birinden sorumlu olduğunu ifade ederek, "Türkiye'de 15 yaşın üzerindeki kişiler arasında sigara içenlerin oranı yüzde 45 dolayında. Bu değerlere göre Türkiye'de yaklaşık 17 milyon kişinin sigara içmekte olduğu söylenebilir. Türkiye'de 17 milyon kişinin ortalama 1 paket sigara içtiği var sayıldığında, her gün 17 milyon paket sigara içildiği hesaplanır. Yani her gün sigaraya 35 milyon dolar verilmektedir" şeklinde konuştu.
Bursa Tabip Odası Başkanı Yılmaz Özen de sigara içmenin bir felaket olduğunu ve gelişmemiş ülkelerde sigaranın bir illet olduğunu savunarak, sigara içmenin en büyük sebebini eğitimsizlik olduğunu söyledi.