Sigara, Anne Karnındaki Bebeğin Geleceğini Risk Ediyor

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jin. Opr. Dr. Nazan Aydoğdu Soy, hamilelikte sigara içen anne...

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jin. Opr. Dr. Nazan Aydoğdu Soy, hamilelikte sigara içen anne adaylarının hem kendilerini hem de doğacak çocuklarının geleceğini riske attığını söyledi.

Hamilelikte içilen sigaranın, hamilelik ve bebek üzerinde son derece olumsuz etkilere neden olduğunu belirten Medical Park Ordu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jin. Opr. Dr. Nazan Aydoğdu Soy, “Hamilelik sırasında göbek kordonu yoluyla anne ve bebek kanı alışveriş halindedir. Bu nedenle de annenin sigara ile aldığı tüm zehirli maddeler bu alışverişte bebeğe direkt geçer. Hamilelik süresince anne sigara içtiğinde, bebeğe giden ve büyümesi için gereksinim duyduğu kan, oksijen ve besin gibi maddelerde azalma olur. Ayrıca hamilelikte sigara içilmesi erken doğum ve düşük riskini arttırır. Hamilelikte sigara içmenin zararlarının en önemlilerinden biri de plasenta anomalilerine yol açmasıdır. Plasentanin erken ayrılmasına ve plesantanın anormal yerleşmesine sebep olur. Bebekte dudak-damak yarığı gibi yapısal anomalilere neden olabilir. Bebeğin anne karnında gelişimini durdurabilir, düşük doğum ağırlıklı doğumlar yaşanabilir. Annenin suyu erken gelebilir. Sigara içilmesi hamilelikte kanama riskini de arttırır. Lohusalık döneminde de annenin süt miktarı ve sütün C vitamini seviyesi ile besleyici etkileri azalır. Sigara çocukta ileri dönemlerde astım ve benzeri kronik hastalıkların görülme ihtimalini yükseltir. Kısacası özetle sigaranın bebeğinize ve kendinize zararları sayılamayacak kadar fazladır. Ayrıca sigara içen anne ve babaların çocuklarının da büyük olasılıkla, büyüdüklerinde sigara içme alışkanlığı edineceklerini unutmayın” dedi.

Reklam
Reklam

“SİGARAYI ÖNCE BEYNİNİZDE BIRAKIN”

Sigarayı tamamen ve gebeliğin planlandığı andan itibaren bırakmanın en ideali olduğuna dikkat çeken Jin. Opr. Dr. Nazan Aydoğdu Soy, “Sigarayı bırakarak, bebeğinizde oluşabilecek olumsuzlukları önlemiş olursunuz. Böylelikle bebeğinizin doğduğunda yaklaşık 200 gram daha ağır olmasını, doğum sonrası hastanede daha kısa süre kalmasını sağlayabilirsiniz. Sigarayı bıraktığınız takdirde bebeğinizde astım ve alerji gibi hastalıkların görülme riski azalacaktır. Bebeğinizi emzirirken sütünüz daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca emzirme döneminde ve diğer zamanlarda da hiçbir zaman bebeğinizin bulunduğu yerde sigara içmeyin, eşinizin ve diğerlerinin de içmesine izin vermeyin. Bebeğin yakınında sigara içilmesi, bebekte pnomoni ve bronşit riskini artırır. Evde sigara içilmeyen alanlar oluşturun. Unutmayın, sigarayı bıraktığınızda bebeğinizde bırakmış olacaktır. Tabi sigarayı bırakmak söylenildiği kadar kolay değildir. Ama motive olarak, kendiniz ve bebeğiniz için bırakmanız gerektiğine kendinizi inandırarak bunu başarabilirsiniz. Ayrıca sigarayı bırakabilmek için de çay ve kahve tüketim miktarınızı arttırmayın. Çünkü onlarında başka zararları olabilir. Bol bol meyve ve sebze tüketin. Kitap okuyun, temiz havada yürüyüşler yapın” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: