Sigara bağımlılarında intihar eğilimi daha yüksek

Alman bilim adamları tarafından yürütülen bir araştırma, intihar eğilimi ile düzenli veya ara sıra sigara içmek arasında "güçlü bir ilişki" olduğunu ortaya koydu.

Münih'teki Max Planck Psikiyatri Enstitüsü'nden Dr. Thomas Bronisch başkanlığında yürütülen araştırmada, düzenli olarak veya ara sıra sigara içenlerde intihar eğiliminin daha yüksek olduğu tespit edildi.

Dr. Bronish, Dresden Teknik Üniversitesi'nden Dr. Michael Hoefer ve Basel Üniversitesi'nden Dr. Roselind Lieb'in imzasını taşıyan raporda, en yüksek intihar eğiliminin sigara tiryakilerinde görüldüğü belirtildi.

Reklam
Reklam

1995'te başlayan araştırmada yaşları 14 ile 24 arasında değişen 3 bin kişinin incelendiği ifade edildi. Raporda, deneklerin sigara içmeyenler, ara sıra sigara içenler ve sigara bağımlıları olarak üç kategoriye ayrıldığı belirtildi.

En az iki hafta boyunca ciddi olarak hayatına sor vermeyi düşünenlerin oranı sigara içmeyenlerde yüzde 15 olarak açıklanırken, ara sıra sigara içen ancak bağımlı olmayanlarda bu oranın yüzde 20, sigara bağımlılarında ise yüzde 30'a çıktığı kaydedildi.

Raporda, "Nikotin bağımlılığı, intihar eğiliminin başlama ve intihara teşebbüs riskini artıyor" denildi.

Araştırma boyunca deneklerden 70'inin intihara teşebbüs ettiği buna karşılık hiçbir deneğin hayatına son vermediği ifade edildi. Ayrıca araştırmaya konu olan deneklerden hiçbirinin alkol veya uyuşturucu kullanmadığı veya kronik bir depresyon geçirmediği belirtildi.

Bilim adamları raporun sonuç kısmında, araştırmanın yaşları 14-24 arası olan bir grupla sınırlı olduğuna dikkat çekerek, intihar eylemleri ile sigara içimi arasında doğrudan bir bağlantı olup olmadığını tespit etmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Reklam
Reklam

İHA