Dr. Şahin, sigara içenlerin içmeyenlere göre 20 kat daha fazla kanser olma riskinin bulunduğunu vurgulayarak, pasif içicilerin ise içmeyenlere göre 3 kat daha fazla risk altında olduğunu bildirdi.
Eczanelerden hekim tavsiyesi olmaksızın sigarayı bırakmak için alınan ilaçların bilinçsiz kullanımının ölümle sonuçlanabileceğini dile getiren Şahin, "Sigarı bırakmak için piyasada satılan sigara bırakma ilaçlarının bilinçsizce alıp kullanmayın. Bunların sonucu ölüme varan yan etkileri olabilir. Nikotin tedavisinde kullanılan nikotin bantları kalbe zararlı olduğu için kalp krizine yakalanma riski de artmaktadır. Sigaranın bırakılması için öncelikle bireyin kararlı olması gerekmektedir. Sigara bıraktırma merkezi ya da göğüs hastalıkları uzmanına başvurarak muayene ve tahliller yapıldıktan sonra sigaranın bırakılması en doğru yöntemdir" dedi.
Sigara bağımlılığının fiziksel ve psikolojik olmak üzere 2 yönü olduğunu ifade eden Psikolog Filiz Yakmaz ise, "Fiziksel bağımlılığı yapan sigaradaki nikotindir. Psikolojik bağımlılık ise kişiye göre değişir. Kendine güvensiz, sorunlardan kaçan kişiler psikolojik bağımlılığa daha eğilimlidir. Bireyin çocuğuna iyiyi ve kötüyü öğretirken sigara tüketmesi çocuk için güven kaybına yol açar. Bu da özgüven sorununun ortaya çıkmasına ve çocuğun kendini iyi ifade edememesine sebep oluyor" dedi.
(İHA)