Sigara Dumanı Astımlı Çocuğun Hastalığını Tetikliyor

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Alerji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat...

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Alerji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Sapan, astımlı çocukların sigara maruziyetinden korunmasının hastalıklarının kontrol altına alınmasında çok önemli olduğunu söyledi.

Kapalı alanlarda sigara içme yasağının getirilmesinden sonra sigara içme oranlarında bir düşüş yaşandığını belirten Prof. Dr. Sapan, astımın çocukluk çağında başlayan ve erişkin yaşlarda da bulguları devam eden bir hastalık olduğunu hatırlattı. Cihan Haber Ajansı (Cihan)'na açıklamalarda bulunan Sapan, astımlı çocukların hastalıklarının dikkatli bir takip ve tedavi uygulandığında kontrol altına alınabildiğini söyledi. Hastalık bulgularının tekrar ortaya çıkmasına neden olan faktörlerden birisinin sigara dumanı maruziyeti olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Nihat Sapan, “Anne babalar astımlı çocuklarının yanında sigara içmeye devam ederlerse hastalıkla ilgili olarak uygulan tedavilerinin yetersiz kalacağını bilmelidirler. Bu durumda daha yüksek doz ilaç ihtiyacı olacak olan astımlı çocuklarda hastalığın tedavi maliyeti artacaktır. Oysa sigara dumanından korunma hastalık bulgularını azalttığı gibi ilaç ihtiyacını da azaltacaktır. Böylece hastalığın tedavi maliyeti de azalacaktır. Yapılan araştırmalarda alerjik astımın sigara içilen evlerde yaşayan çocuklarda daha sık görüldüğü dikkati çekmektedir. Özellikle araba kullanıldığı sırada babanın sigara içmesi küçük bir ortamda astımlı çocuğun yoğun sigara dumanına maruz kalmasına yol açmaktadır. Bu konuya da dikkat edilmesi önemlidir.” dedi.

Reklam
Reklam

ASTIMLI ÇOCUKLARI YÜZMEYE TEŞVİK EDİN

Prof. Dr. Sapan, astımlı çocukların genellikle yaz aylarında daha iyi olduklarını kaydetti. Çocukluk çağında görülen astım hastalığında çeşitli ilaç tedavileri uygulandığını ve bunun yanında temiz havada yürüyüş gibi bazı sportif aktivitelerin yararı olduğunu anlatan Sapan, astımlı çocuklar için yüzmenin çok faydalı olduğunu dile getirdi. Yüzmenin alerjik astımlılarda iyi sonuçlar verdiğini aktaran Prof. Dr. Nihat Sapan şunları kaydetti: “Yüzme sporu yapan, astımlı çocukların ilaç ihtiyaçları azalmakta ve astım bulguları kaybolmaktadır. Okulların kapandığı bu dönem içinde belediyelerin çeşitli aktiviteler yaparak çocuklarımızın yaz tatillerini renklendirdiğini görmekteyiz. Bu çok olumlu bir davranıştır. İçinde bulunduğumuz yaz aylarında astımlı çocuklarımızın olabildiği kadar yüzme sporu ile uğraşmaları durumunda uzun kış dönemini daha iyi geçirmeleri söz konusu olacaktır. Astımlı çocuklar spordan uzak tutulmamalı tam tersine spor yapmaları teşvik edilmelidir. Sonuç olarak şunu tekrar vurgulamak isteriz ki Astımlı çocuklarımızın yüzme sporu yapmaları durumunda akciğer kapasiteleri gelişmekte ve hastalıklarını daha çabuk yenmeleri mümkün olabilmektedir.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz